Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Jurnalista din Rusia care a protestat în direct față de războiul din Ucraina a fost amendată cu 820 de dolari pentru „discreditarea” armatei
Articole online

Jurnalista din Rusia care a protestat în direct față de războiul din Ucraina a fost amendată cu 820 de dolari pentru „discreditarea” armatei

jurnalista

Jurnalista din Rusia care a protestat în direct față de războiul din Ucraina a fost amendată cu 820 de dolari pentru „discreditarea” armatei

Un tribunal din Moscova a decis joi că prezentatoarea rusă a încălcat legea prin postările pe rețelele de socializare, în care a spus că cei responsabili de invazie se vor afla în fața unui tribunal internațional, potrivit Reuters.

Ovsyannikova a declarat în fața instanței că nu a înțeles de ce a fost acuzată și a refuzat să își retragă comentariile. Instanța rusă a respins, de asemenea, argumentele avocatului ei potrivit cărora jurnalista avea dreptul la libertatea de exprimare în conformitate cu articolul 29 din Constituția rusă.

Rusia a luat măsuri drastice împotriva protestelor anti-război și a rețelelor online care răspândesc informații despre invazia Ucrainei de când a început atacul său pe 24 februarie. În martie, la doar câteva săptămâni după ce a început invazia, președintele rus Vladimir Putin a semnat o lege care a incriminat orice opoziție față de războiul din Ucraina, interzicând efectiv folosirea cuvântului „război” pentru a descrie conflictul.

De asemenea, în aceeași lună, Rusia a adoptat o lege care interzice „discreditarea” forțelor sale armate, făcând din aceasta o infracțiune care acum se pedepsește cu până la 15 ani de închisoare sau o amendă de 5 milioane de ruble – acuzația pentru care a fost condamnată Ovsyannikova.

„Ceea ce se întâmplă aici este absurd”, a declarat Ovsyannikova în instanță. „Războiul înseamnă oroare, sânge și rușine”.

Ea a adăugat că acuzațiile instanței sunt asemănătoare cu a o acuza de „răspândirea variolei maimuțelor”.

„Scopul procesului este de a-i intimida pe toți oamenii care se opun războiului din Federația Rusă”, a spus Ovsyannikova. Menținându-și poziția anti-război, ea a adăugat că războiul a fost „cea mai mare crimă” comisă vreodată de guvernul rus.

Jurnalista și-a păstrat convingerile politice

Fosta jurnalistă a declarat că va face apel la amenda primită și le-a spus jurnaliștilor din afara tribunalului că autoritățile „nu au reușit să mă intimideze”.

Ovsyannikova a ajuns pe prima pagină a ziarelor în martie după ce a dat buzna într-o transmisiune în direct a postului Channel One controlat de stat – angajatorul ei – ținând o pancartă pe care scria „Nu credeți propaganda” și „Aici vă mint”.

„Opriți războiul! Nu războiului! Opriți războiul! Nu războiului!”, a strigat ea peste prezentator, înainte ca emisia să se întrerupă din studio.
Într-un interviu acordat la vremea respectivă postului CNN, Ovsyannikova a declarat că invazia din Ucraina i-a amintit de atacurile aeriene din Cecenia în copilărie, ceea ce a făcut „imposibil să rămână tăcută”.

„Am simțit o disonanță cognitivă, din ce în ce mai mult, între convingerile mele și ceea ce spunem în direct”, a declarat Ovsyannikova la CNN. „A fost un sentiment de nemulțumire care a continuat să crească în fiecare an”.

„Și mi-am dat seama că va trebui să facem ceva, altfel vom ajunge la un punct de neîntoarcere și va fi din ce în ce mai dificil să facem ceva”, a continuat ea.

Pentru acel protest în direct, Ovsyannikova a fost amendată în martie cu 30.000 de ruble, ceea ce valora aproximativ 280 de dolari la acea vreme.

Registration

Aici iti poti reseta parola