Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Joseph Glidden solicită un brevet pentru proiectul său de sârmă ghimpată
Articole online

Joseph Glidden solicită un brevet pentru proiectul său de sârmă ghimpată

sarma

Joseph Glidden solicită un brevet pentru proiectul său de sârmă ghimpată

Glidden nu a fost nici pe departe autorul primei sârme ghimpate; el a venit cu proiectul său doar după ce a văzut o expoziție de sârmă ghimpată cu un singur fir a lui Henry Rose la târgul din comitatul De Kalb. Dar proiectul lui Glidden a îmbunătățit semnificativ proiectul lui Rose prin utilizarea a două fire de sârmă răsucite împreună pentru a menține firele ghimpate de pinteni ferm în poziție. De asemenea, sârma lui Glidden s-a dovedit în scurt timp a fi foarte potrivită pentru tehnicile de producție în masă, iar până în 1880 s-au vândut peste 80 de milioane de kilograme de sârmă ghimpată ieftină de tip Glidden, ceea ce a făcut-o cea mai populară sârmă din țară. Fermierii din preerie și din câmpie au descoperit rapid că sârma Glidden era cea mai ieftină, mai rezistentă și mai durabilă modalitate de a-și îngrădi proprietatea. După cum scria un fan, „nu ocupă spațiu, nu evacuează solul, nu umbrește vegetația, este rezistentă la vânturi puternice, nu face troiene de zăpadă și este atât durabilă, cât și ieftină”.

Efectul acestei simple invenții asupra vieții din Marile Câmpii a fost uriaș. Deoarece câmpiile erau în mare parte lipsite de copaci, un fermier care dorea să construiască un gard nu avea altă soluție decât să cumpere șine de lemn scumpe și voluminoase, transportate cu trenul și cu căruța din pădurile îndepărtate. Fără alternativa oferită de sârma ghimpată ieftină și portabilă, puțini fermieri ar fi încercat să construiască gospodării în Marile Câmpii, deoarece nu și-ar fi putut permite să își protejeze fermele de turmele de vite și oi care pășteau. De asemenea, sârma ghimpată a pus rapid capăt epocii industriei creșterii vitelor în aer liber. În decurs de doar câțiva ani, mulți crescători de animale au descoperit că mii de mici proprietari de case împrejmuiau cu garduri terenul deschis pe care vitele lor umblau în libertate și că vechea tehnică de a conduce vitele pe kilometri de teren neîmprejmuit până la capetele de linie din Dodge City sau Abilene nu mai era posibilă.

Registration

Aici iti poti reseta parola