În calitate de preşedinte sau de membru de rang înalt al Comisiei Juridice a Senatului, pe o perioadă de 16 ani, Joe Biden este cunoscut pentru iniţierea şi susţinerea demersurilor legislative în vederea prevenirii violenţei împotriva femeilor.
Totodată, ca preşedinte sau membru de rang înalt al Comisiei de Relaţii Externe, pe o perioadă de 12 ani, senatorul Biden a jucat un rol important în conturarea politicii externe a SUA.
A fost în fruntea demersurilor legislative ce privesc sfârşitul Apartheid-ului, terorismul, utilizarea armelor de distrugere în masă, precum şi situaţia din Europa după Războiul Rece, din Orientul Mijlociu şi din Asia de Sud-Vest.
Într-un discurs susţinut la Springfield, Illinois, în august 2008, candidatul democrat în cursa pentru Casa Albă, Barack Obama, l-a desemnat pe senatorul de Delaware, Joseph Biden, drept candidat la postul de vicepreşedinte.
La 20 ianuarie 2009, a depus jurământul în calitate de vicepreşedinte al Statelor Unite ale Americii.
Ca vicepreşedinte, cel de-al 47-lea din istoria SUA, a vizitat peste 50 de ţări, a lucrat alături de Congres pentru a creşte nivelul de trai al clasei de mijloc, pentru a reduce violenţa armată, precum şi pe cea împotriva femeilor şi pentru a combate cancerul.
Preşedintele Obama a apelat la Joe Biden pentru aprobarea şi implementarea celui mai mare plan de redresare financiară din istoria SUA, denumit „Recovery Act”, care prevede măsuri de prevenire a unei crize financiare similare cu cea din anii ’30 (cunoscută sub denumirea de „Great Depression”), crearea şi salvarea a milioane de locuri de muncă.
De asemenea, preşedintele Obama şi Joe Biden au asigurat adoptarea Legii asigurărilor de sănătate accesibile, care avea să reducă semnificativ numărul persoanelor neasigurate.
Vicepreşedintele Joe Biden a jucat un rol important în încheierea războiului din Irak, efectuând, până în decembrie 2011, nu mai puţin de opt vizite în zonă, pentru a marca finalizarea formală a acestuia.
În octombrie 2011, Joe Biden declara că va candida la un nou mandat de vicepreşedinte.
La sfârşitul anului 2012, preşedintele Barack Obama l-a mandatat pe vicepreşedintele american Joe Biden să iniţieze propuneri referitoare la legislaţia privind controlul armelor de foc, în contextul în care liderul de la Casa Albă a promis să acţioneze rapid în ceea ce priveşte stabilirea unor noi reguli în domeniu.
În urma câştigării unui nou mandat prezidenţial de către Barack Obama, la 17 decembrie 2012, victoria celor doi a fost proclamată la 6 ianuarie 2013, în cadrul unei sesiuni comune a Congresului, iar Joe Biden a depus jurământul la 20 ianuarie 2013, cu câteva ore înainte ca preşedintele Barack Obama să depună şi el jurământul pentru al doilea mandat la Casa Albă.
În ianuarie 2017, preşedintele Barack Obama l-a luat prin surprindere pe vicepreşedintele său, Joe Biden, acordându-i cea mai înaltă distincţie civilă a ţării, Medalia prezidenţială a libertăţii, într-o ceremonie desfăşurată la Casa Albă.
Mai mult, medalia i-a fost acordată „cu distincţie”, onoare suplimentară de care au mai beneficiat doar trei personalităţi, Papa Ioan Paul al II-lea, preşedintele Ronald Reagan şi generalul Colin Powell.
La 5 iunie 2020, fostul vicepreşedinte Joe Biden a revendicat victoria în cursa Partidului Democrat pentru desemnarea candidatului care va participa la alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie, în care îl va înfrunta pe preşedintele Donald Trump.
În ceea ce priveşte viaţa personală, Joe Biden a fost căsătorit cu Neilia Hunter, împreună cu care a avut 3 copii: Joseph R. ‘Beau’ Biden, Robert Hunter şi Naomi Christina.
La doar câteva săptămâni după ce a fost ales senator democrat de Delaware, în 1972, soţia Neilia şi fiica Naomi, în vârstă de doar 1 an, îşi pierd viaţa în urma unui accident de maşină, iar cei doi băieţi sunt grav răniţi.
În 1977, se căsătoreşte cu Jill Jacobs, cu care are o fiică, pe Ashley Blazer. În 2015, Beau, fiul său cel mare, pierde lupta cu cancerul.
Sursa: Agerpres

- O lecție de diplomație uitată: audiența lui Vasile Alecsandri la Lordul Malmesbury, șeful diplomației britanice
- Sinodul Ecumenic de la Niceea Medalion aniversar la împlinirea a 1700 de ani (325-2025)
- Închipuit urmaș al lui Genghis-Han, admirat de Hitler „Baronul sângeros”, dușmanul feroce al statului bolșevic întemeiat de Lenin