Evenimentul Istoric > Articole online > Joe Biden, omul care vrea să facă America socialistă. Alegeri pentru președinția SUA
Articole online

Joe Biden, omul care vrea să facă America socialistă. Alegeri pentru președinția SUA

Joseph Robinette Biden s-a născut la 20 noiembrie 1942, în Scranton, statul Pennsylvania, fiind primul din cei patru copii ai familiei.

În 1953, familia Biden s-a stabilit la Claymont, statul Delaware, loc pe care viitorul senator şi vicepreşedinte american avea să-l numească „acasă”.

Urmează Şcoala Saint Helena din Wilmington, Delaware, apoi studiile liceale la şcoala catolică Archmere Academy din Claymont, Delaware.

Se înscrie apoi la Universitatea din Delaware, pe care o absolvă în 1965, cu licenţa atât în istorie cât şi în ştiinţe politice. Trei ani mai târziu, în 1968, obţine licenţa în drept la Universitatea Syracuse.

În 1969 intră în baroul din Delaware şi începe să practice avocatura la Wilmington.

În perioada 1970-1972, a lucrat la Consiliul regional din New Castle, fiind ales pentru prima dată senator democrat de Delaware în 1972, la doar 29 de ani, reales în 1978, 1984, 1990, 1996, 2002 şi 2008. Practic, mandatul său a cuprins perioada 3 ianuarie 1973 – 15 ianuarie 2009, când a demisionat pentru a deveni vicepreşedinte.

Încă de la începutul anilor ’70, Joe Biden a militat pentru finanţarea publică a campaniilor electorale, în deceniile următoare continuând să ia măsuri în vederea consolidării instituţiilor democrate, pornind de la protejarea dreptului la vot.

De asemenea, a condus o delegaţie de senatori americani la Moscova, pentru a prezenta oficialilor de la Kremlin condiţiile solicitate de SUA pentru ratificarea Tratatului pentru Reducerea Armelor Nucleare Strategice – SALT II.

Acesta a reprezentat începutul unei activităţi îndelungate de coordonare a acţiunilor de control asupra armelor nucleare şi de negocieri în domeniul securităţii strategice pentru siguranţa cetăţenilor americani şi pentru stabilirea unor norme internaţionale.

A preluat conducerea Asociaţiei Naţionale a Armelor de Foc (NRA) pentru o perioadă de 2 ani (1993-1994).

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola