Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Jocul puterii în Bizanț. Cum erau eliminați pretendenții la tron
Articole online

Jocul puterii în Bizanț. Cum erau eliminați pretendenții la tron

Imperiul Bizantin

În Bizanț, de-a lungul istoriei, strangularea și mutilarea au avut scopuri precise în economia jocului politic la cel mai înalt nivel. Pentru a evita vărsarea de sânge, prinții erau uciși, asasinați prin strangulare, în vreme ce pretendenții la tron erau mutilați, de exemplu prin scoaterea ochilor, astfel fiind excluși din cursa pentru tron.

Jocul puterii în Bizanț. Cum erau eliminați pretendenții la tron

Una dintre cele mai crude istorii bizantine este cea a împăratului Constantin al VI-lea, care a domnit între 778 și 797. Urcând pe tronul tatălui său, Leon al IV-lea, Constantin nu a dovedit pricepere nici în administrarea imperiului, nici în conducerea armatei, fiind acuzat de lipsă de curaj în fața bulgarului Kardam, care a izbutit două victorii, în 791 și 792. Constantin a apelat la mutilare pentru a-ți menține tronul în momentul în care unchiul său, Caesar Nikeforos, a strâns în jurul său opoziția pentru a-l depune pe nevrednicul său nepot.

Împăratul a ordonat arestarea unchiului său și a complotiștilor, punând să fie scoși ochii lui Nikeforos și să li se taie limbile celorlalți patru frați ai tatălui său, pentru a se pune la adăpost de vreun pretendent care l-ar fi putut lăsa fără tron. Constantin al VI-lea a scos ochii și generalului armean Alexios Mosele, făcându-i pe armeni să se răscoale. Lovitura de grație i-a venit împăratului de unde nu se aștepta, mama sa, care nu aprecia modul de guvernarea al fiului ei, înlocuindu-l pe tron sub numele de împărăteasa Irina, după ce susținătorii ei îl orbiseră pe împărat, făcându-l să moară din cauza rănilor.

Nu a fost, de altfel, singurul episod în care violența extremă s-a manifestat în cadrul familiei imperiale bizantine. Isaac al II-lea Anghelos, împărat între 1185 și 1195, a fost uzurpat de fratele său, Alexios, care l-a capturat în timp ce se pregătea pentru o campanie contra bulgarilor, l-a întemnițat și i-a scos ochii. Alexios al III-lea a fost nevoit să fugă din Bizanț în contextul unei iminente invazii a unei armate de cruciați, în 1203. Eliberat din temniță, dar șubrezit după cei opt ani de recluziune, Isaac i-a lăsat tronul fiului său, care a devenit împărat sub numele de Alexios al IV-lea.

În timpul cruciadei din 1204, Alexios al IV-lea a fost detronat și întemnițat de Alexios Doukas, zis și „Mourtzouphlos“, un aristocrat bogat și puternic al vremii, care s-a intitulat Alexios al V-lea. Alexios al IV-lea a fost strangulat în temniță, iar tatăl său a murit la scurtă vreme după aceea. „Mourtzouphlos“ nu a domnit decât câteva luni, în noiembrie 1204 fiind omorât de cruciați, care l-au aruncat din vârful unei coloane din Constantinopol.

Registration

Aici iti poti reseta parola