„Întreprinderea de spionat, care s-a descoperit de curând în Franța, lucra pentru Germania în Statele Unite și în Franța, lucra pentru Soviete în Germania și spiona pentru Anglia în Extremul Orient.
Captura poliției franceze a descoperit dintr-odată complicatul mecanism al acestor afaceri, pomenindu-se cu un material extrem de bogat asupra țărilor spionate și contraspionate, și aflând trucuri, care se uzează astăzi. Șeful serviciului, anume J. C. Silber, este binecunoscut – numai din nume însă – de toate polițiile de siguranță din lume.
J.C. Silber prezintă tipul perfect al spionului modern.
E de origine germană și astăzi trebuie să fi ajuns la o vârstă destul de înaintată.
Poliția pariziană, când a descoperit afacerea recentă de spionaj, după metoda de lucru a recunoscut mâna maestrului Silber.
În momentul când poliția pătrundea în sediul organizației din Paris, Silber se afla la adăpost pe un teritoriu străin.
O telegramă misterioasă îl avertizase cu câteva ore înainte că Siguranța pariziană l-a demascat.
Cu această ocazie, numele lui Silber – personajul fantastic al spionajului modern – a revenit din nou în memoria cercetătorilor.
Activitatea lui Silber e remarcată încă dinainte de război, când făcea în Statele Unite spionaj industral pentru Germania.
În biroul cenzurii militare din Londra
La declararea războiului mondial, Silber concepe planul diabolic să pătrundă la Intelligence Service, centrala de spionaj a Marii Britanii. Trebuie remarcat că acest plan, Silber vrea să-l pună în aplicare în calitatea lui de agent auxiliar, și nu ca agent în solda Germaniei.
Prin mijloace simple – aducând dovada că e cetățean englez, reformat – Silber izbutește să fie angajat în biroul cenzurii militare din Londra. Prin curieri speciali trimite rapoarte zilnice în Germania și SUA, demascând toate planurile spionajului englez.
De două ori e descoperit de agenții Intelligence Service, care îl demască autorităților superioare ca spion al Germaniei.
Silber reușește să dovedească cum că e englez veritabil și patriot fără pată.
Acuzația care planează asupra capului său e spulberată de protecția unuia din potentații Intelligence Service care îi dă scrisori la mână ca să fie lăsat în pace de toți agenții Marii Britanii și să i se mai dea la nevoie și sprijinul necesar.
Până la sfârșitul războiului, Silber își continuă nesupărat de nimeni funesta lui activitate.
Înainte cu câteva zile de armistițiu, dispare din Anglia, pentru a nu mai fi văzut niciodată acolo.
Străbate mai multe țări, lucrând – din pasiune – pentru un activ spionaj în favoarea Germaniei și lasă urmele geniului său specific.
E omul insesizabil al tuturor polițiilor din lume.
Când e căutat la Londra, se plimbă nesupărat de nimeni pe bulevardele de la Copenhaga, când e urmărit la Madrid, Silber se află la Roma și aventura lui nebună nu se mai termină.
Multă vreme nu s-a mai vorbit de el.
Polițiile din toată lumea respirau ușurate. Silber dispăruse, fusese ucis, sau se retrăsese în cine știe ce localitate pierdută, ca să-și petreacă în liniște zilele bătrâneții?
Afacerea de spionaj din Franța aduce din nou pe J.C. Silber pe primul plan al spionajului mondial”.
Potrivit Wikipedia, în 1968 nimeni nu știa cine sunt părinții lui Silber, cât de în vârstă era și unde s-a născut.
Cu toate acestea, când a intrat în armata britanică, în 1915, el a anunțat că „avea aproape treizeci de ani”, ceea ce însemna că data nașterii era în jurul anului 1870.
Ca adolescent, a părăsit Germania pentru Africa de Sud, unde a învățat limba engleză, afrikaans și zulu.