Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Jaful secolului: comorile istorice vândute pe piața neagră
Articole online

Jaful secolului: comorile istorice vândute pe piața neagră

Daune în valoare de peste 100 milioane de euro

Bărbații, cu vârste cuprinse între 22 și 27 de ani, sunt acuzați că au luat 21 de bijuterii din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea care conțin mai mult de 4.300 de diamante și alte pietre prețioase din seiful verde al fostului palat regal al orașului. Niciunul dintre piesele furate, care au o valoare totală de asigurare de cel puțin 113.800.000 €, nu a fost găsit, experții temându-se că ar fi putut fi vândute pe piața neagră.

Unele dintre bunurile furate făceau parte din bijuteriile coroanei statului și aparțineau lui Augustus cel Puternic, alesul Saxoniei care a condus Polonia și Lituania și a transformat Dresda într-una dintre marile capitale ale Europei.

Procurorii au declarat că cei acuzați aparțin clanului Remmo, o bandă germano-libaneză formată din mai mult de 500 de persoane, despre care s-ar spune că dețin o mare parte din comerțul cu droguri și arme din Berlin. Bărbații sunt acuzați că au pătruns în palat cu puțin timp înainte de ora 05:00 în data de 25 noiembrie 2019.

Aceștia au plecat cu numeroase obiecte din secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, inclusiv cu faimosul diamant alb din Dresda, de 49 de carate, și o manșetă de sabie ceremonială, cu nouă diamante mari și 770 de diamante mai mici. Poliția a fost chemată la ora 4.59, dar hoții, despre care procurorii au spus că erau înarmați, au dispărut până la sosirea lor. Ar fi putut fi infracțiunea perfectă dacă doi dintre ei nu ar fi fost prinși pe o cameră de supraveghere neafectată de întreruperea curentului electric pe care ei o provocaseră.

Palatul care găzduiește muzeul a fost deteriorat de bombardamentul de la Dresda din 1945, care a distrus trei dintre cele opt camere ale seifului verde. Conținutul său a fost dus în Rusia și restaurat în 1958. Dirk Syndram, directorul muzeului la acea vreme, a declarat că seiful verde a fost jefuit de patrimoniul mondial. „Nicăieri în nicio colecție din Europa nu există un ansamblu de bijuterii care să poată fi comparate cu acestea”, a spus el.

Hoții au fost prinși, însă bijuteriile nu vor reapăra

Într-un final, toți suspecții au fost arestați, unii dintre aceștia încă de la finalul anului trecut, iar alții în urmă cu două săptămâni. Doi dintre suspecți execută deja pedepse cu închisoarea pentru furtul unei monede de aur de 100 kg dintr-un muzeu din Berlin în 2017.

În prezent, poliția încă este pe urmele complicilor. Încă din martie se desfășoară o acțiune asupra a patru bărbați despre care se presupune că au spionat muzeul înainte ca furtul să aibă loc. Între timp, un nou sistem de securitate a fost instalat în palat, care a fost declanșat de mai multe ori de un cuib de păsări făcut deasupra senzorilor.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola