Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Jack Teixeira, în vârstă de 21 de ani, arestat în legătură cu scurgerile de documente de la Pentagon
Articole online

Jack Teixeira, în vârstă de 21 de ani, arestat în legătură cu scurgerile de documente de la Pentagon

Jack Teixeira

Un membru al Gărzii Naționale Aeriene din Massachusetts a fost arestat joi în legătură cu dezvăluirea unor documente militare secrete despre războiul din Ucraina și alte probleme de securitate națională de top, o breșă alarmantă care a ridicat noi întrebări cu privire la capacitatea Americii de a-și proteja cele mai sensibile secrete.

Jack Teixeira, în vârstă de 21 de ani, arestat în legătură cu scurgerile de documente de la Pentagon

Membrul gărzii, un specialist IT identificat ca fiind Jack Teixeira, în vârstă de 21 de ani, a fost reținut fără incidente după ce ofițerii FBI au mers la locuința sa din Massachusetts. Procurorul general Merrick Garland a declarat că acesta urmează să fie acuzat de sustragerea sau transmiterea de informații clasificate din domeniul apărării naționale, o infracțiune prevăzută de Legea spionajului, potrivit Insider.

Garland nu a dezvăluit un posibil motiv, dar relatările celor din grupul de chat privat online unde au fost dezvăluite documentele l-au descris pe Teixeira ca fiind motivat mai mult de laudă decât de ideologie.

În timp ce arestarea de joi a fost un moment crucial în ancheta privind cea mai importantă scurgere de informații din ultimii ani, armata și Departamentul de Justiție încă analizau modul în care secrete guvernamentale sensibile împărtășite într-o cameră de chat au ajuns să circule în întreaga lume. Apariția lui Teixeira ca suspect principal va ridica inevitabil întrebări cu privire la modul în care o breșă atât de profundă, pe care Pentagonul a calificat-o drept un „risc foarte grav pentru securitatea națională”, ar fi putut fi cauzată de un membru al serviciului atât de tânăr și de rang inferior.

„Le încredințăm membrilor noștri o mulțime de responsabilități la o vârstă foarte fragedă. Gândiți-vă la un tânăr sergent de pluton și la responsabilitatea și încrederea pe care le acordăm acestor indivizi pentru a conduce trupele în luptă”, a declarat generalul de brigadă Patrick Ryder, un purtător de cuvânt al Pentagonului.

Cu ce se ocupa acesta?

Teixeira era un „specialist în sisteme de transport cibernetic”, în esență un specialist IT responsabil cu rețelele de comunicații militare, inclusiv cablarea și hub-urile acestora. În acest rol, Teixeira ar fi avut un nivel mai ridicat de autorizație de securitate, deoarece ar fi fost însărcinat și cu responsabilitatea de a asigura protecția rețelelor, a declarat un oficial din domeniul apărării pentru Associated Press, vorbind sub rezerva anonimatului pentru a discuta chestiuni sensibile.

La câteva ore după arestare, reprezentantul Mike Turner, președintele republican al Comisiei pentru informații din Camera Reprezentanților, a emis o declarație în care se angajează să „examineze de ce s-a întâmplat acest lucru, de ce a trecut neobservat timp de săptămâni și cum să prevină viitoarele scurgeri de informații”.

Teixeira, care purta un tricou și pantaloni scurți în momentul în care agenții tactici puternic înarmați l-au luat în custodie, urmează să aibă vineri prima înfățișare în fața instanței din Massachusetts. De asemenea, el ar putea fi acuzat de un tribunal militar.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola