Campion la canotaj
Ivan Patzaichin a fost de patru ori medaliat cu aur la Jocurile Olimpice de vară, unde a câștigat medalii la edițiile din 1968, 1972, 1980 și 1984. În 1968, Ivan Patzaichin a participat la cinci ediții ale Jocurilor Olimpice, unde a obținut performanțe impresionante.
În 1972, la Jocurile Olimpice de la München, a avut parte de un incident unde pagaia sa s-a rupt, iar conform regulamentului, dacă acest lucru se întâmpla în primii 25 de metri, cursa trebuia reluată. Acest lucru nu s-a întâmplat, Patzaichin reușind să se califice în finală, câștigând medalia de aur. În total are 7 medalii la Jocurile Olimpice (4 de aur și 3 de argint), fiind al patrulea cel mai medaliat sportiv român la Jocurile Olimpice.
În timpul unui interviu oferit celor de la „Larevista”, Ivan Patzaichin le-a povestit cele mai dureroase momente cu care s-a confruntat în timpul carierei sale sportive, când i-a fost rușine ultima dată și care au fost greșelile sale.
Gândurile lui Ivan Patzaichin
Cum se vedea Ivan Patzaichin la bătrânețe ? “Culmea, nu mă văd un bătrânel bogat și excentric, călătorind în locuri exotice și exclusiviste ale Terrei! Oare de ce? Cred că dețin o definiție greșită a noțiunii de succes… Sau a luxului? Mă văd, mai degrabă, un bătrânel simpatic, înconjurat de puștimea din Mila 23, povestindu-le ce norocoși sunt că trăiesc în cel mai frumos și binecuvântat loc de pe pământ, unde s-au născut cei mai mulți campioni olimpici. I-aș ruga să meargă la școli, aici sau în străinătate, pentru că, acum, teoretic, se poate. Dar, neapărat, să se întoarcă pe plaiurile natale, cu bagajul de cunoștințe, cu toată știința acumulată și să facă din Delta Dunării regina ecoturismului din Europa. Acesta este visul meu! Culmea, cu ochii închiși sau larg deschiși, visul rămâne același! Deci, este posibil să se împlinească, odată și-odată!”
Într-un interviu oferit la Gazeta Sporturilor în 2019, în emisiunea „Prietenii lui Ovidiu”, Ivan Patzaichin a recunoscut care este cel mai mare regret al său. „Îmi pare rău că am multe medalii de argint și bronz care ar fi trebuit să fie de aur! Am vrut să le arăt bunicilor și părinților că pot fi campion. De la oamenii din țară și de la părinții mei am învățat să am respect pentru muncă, pentru oameni și pentru tot ceea ce vrei să faci. Dacă începeți să faceți ceva, faceți-l profesionist! Cu ambiție! Cum ar trebui să fie!”