Evenimentul Istoric > Articole online > Delta Dunării, mistuită de incendii! Flăcările s-au văzut din satelit. Imagini inedite
Articole online

Delta Dunării, mistuită de incendii! Flăcările s-au văzut din satelit. Imagini inedite

Știrea că în Rezervația Biosferei Delta Dunării, mai exact la sud de Sulina, a izbucnit un incendiu s-a propagat în dimineața zilei de 16 aprilie 2020 cu viteza luminii pe principalele canale media.

Declanșat în urma „regenerării vegetației”, așa cum în spațiul carpato-danubiano-pontic (încă) se mai obișnuiește, flăcările au scăpat de sub control, provocând un adevărat dezastru ecologic, dacă ne gândim la faptul că în această perioadă a anului în Delta Dunării cuibăresc un număr de peste 300 de specii de păsări.

Din fericire, fumul a fost disipat de vânt spre mare, neafectând orașul Sulina. Cu toate acestea, ecologiștii încă nu pot răsufla ușurați întrucât pompierii au menționat că „mai sunt câteva focare într-o zonă inaccesibilă, izolată între canele”, fără a exista pericolul să se propage la alte obiective din Delta Dunării.

Dincolo de ceea ce a răzbătut în mass-media centrală, merită spus faptul că în Rezervația Biosferei incendiile au izbucnit – conform imaginilor satelitare – încă din data de 2 aprilie 2020, în trei puncte diferite situate în zona mărginită de brațele Chilia și Sulina, respectiv, Sulina și Sfântul Gheorghe, precum și la sud de acesta din urmă.

Foto: Incendiu produs pe 12 aprilie 2020, între trecerile a doi sateliți diferiți

Pe parcursul zilelor următoare, numărul incendiilor s-a mărit, astfel că la numai 10 zile de izbucnirea flăcărilor, urmele dezastrului puteau fi observate cu ușurință din spațiu. Tot din spațiu putea fi văzut și un incendiu imens care făcea ravagii la sud de gura de vărsare a canalului Sfântul Gheorghe, foarte aproape de țărmul Mării Negre.

În nord, zona brațului Sfântul Gheorghe era pârjolită de un alt incendiu, iscat între trecerile a doi sateliți diferiți, însă care a fost în cele din urmă stins, la fel ca majoritatea focarelor care ardeau mocnit în stufărișul Deltei Dunării.

Contactați telefonic reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Tulcea au precizat că „de la începutul lunii aprilie au fost câteva incendii în zona de deltă în anumite locuri unde de regulă se incendiază stuful pentru regenerare, iar accesul [auto] se face cu dificultate”. Întrebați dacă în Delta Dunării mai există vreun incendiu nestins, reprezentanții ISU Tulcea au menționat faptul că „până în acest moment (17 aprilie 2020, ora 18:00 – n.a.) nu am fost contactați prin sistemul 112 pentru vreun asemenea incendiu”.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola