Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > Iubirea dintre Franța și Enescu
Articole online

Iubirea dintre Franța și Enescu

Artistul adolescent și-a impresionat profund profesorii, colegii și criticii muzicali, întrucât la 14 ani cânta la fel de strălucit la vioară și la pian și era autorul mai multor uverturi!

La doar 16 ani, la 6 februarie 1898, tânărul George Enescu obținea la Paris recunoașterea internațională în cadrul primei audiții publice a suitei simfonice pentru orchestră „Poema română”, de un răsunător succes!

Piesa tânărului de 16 ani a fost interpretată de Orchesta Colonne, la acea dată una din cele mai prestigioase orchestre ale lumii, înființată și dirijată de violonistul Édouard Colonne.

Tot la Paris a fondat și condus un „Trio instrumental” (1902), alături de Alfredo Casella și Louis Fournier, și cvartetul de coarde „George Enescu” (1904), împreună cu Henri Cassadesus, Louis Fournier și Fritz Schneider.

Documentele

Pagina de Facebook Arhivele Diplomatice ale MAE a postat câteva fotografii de epocă din patrimoniul Bibliotecii Naționale a Franței și trei documente de o valoare inestimabilă ce reflectă prețuirea pe care Franța a exprimat-o, și în chip oficial, marelui compozitor, violonist și pedagog George Enescu, de la a cărui naștere vom aniversa în curând 140 de ani.

Astfel, în Arhivele Diplomatice se păstrează o adresă manuscrisă, mărturisind despre recomandarea făcută de Alexandru Em. Lahovary, ministrul României la Paris (1855-1950), la solicitarea părții franceze, privind decorarea lui George Enescu cu Ordinul Național al „Legiunii de Onoare” în grad de Cavaler.

La 21 aprilie 1913, prin această adresă, ministrul Lahovary este anunțat că președintele francez a aprobat propunerea Marelui Cancelar.

În corelare cu această adresă, o altă adresă manuscrisă datată 13 mai 1913, de asemenea aflată în patrimoniul Arhivelor Diplomatice, aducea pe biroul șefului Legației României la Paris brevetul înaltei decorații, care oficializa astfel uriașa personalitate a lui George Enescu, unanim apreciată și recunoscută în Franța.

În 2 aprilie 1936 a avut loc conferirea acestei înalte distincții lui George Enescu în gradul de comandor, acesta fiind prezentat drept „cetățean român, compozitor și artist violinist”, conform decretului Președintelui Republicii Franceze din data de 31 martie.

Textul este tipărit, iar datele personalizate sunt adăugate cu scris de mână.

În partea stângă jos se află semnătura olografă a generalului Charles Nollet, Mare Cancelar al Ordinului Național al „Legiunii de Onoare”. Brevetul face parte astăzi din patrimoniul cultural național mobil, ca bun cultural mobil cu valoare arheologică și istorico-documentară, fiind transferat în arhiva Muzeului Național George Enescu.

Registration

Aici iti poti reseta parola