Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Israelul tratează teritoriile palestiniene ca pe niște colonii, afirmă reprezentantul ONU. Noi atacuri israeliene cu rachete în Fâșia Gaza
Articole online

Israelul tratează teritoriile palestiniene ca pe niște colonii, afirmă reprezentantul ONU. Noi atacuri israeliene cu rachete în Fâșia Gaza

război

Israelul tratează teritoriile palestiniene ca pe niște colonii, afirmă reprezentantul ONU. Noi atacuri israeliene cu rachete în Fâșia Gaza

Israelul tratează teritoriile palestiniene ca pe niște colonii ale sale, a declarat raportorul special al ONU pentru drepturile omului în teritoriile ocupate, în prima sa vizită la Londra de la numirea sa de anul trecut, potrivit The Guardian

Francesca Albanese, o avocată italiană și academician italian specializat în drepturile omului, s-a confruntat cu apeluri la demisie din partea unor miniștri ai guvernului israelian, cum ar fi Amichai Chikli, care a acuzat-o că „aruncă ură și antisemitism”, iar grupurile sioniste au descris-o ca fiind părtinitoare.

La rândul lor, susținătorii lui Albanese au cerut înalților funcționari ONU care au numit-o anul trecut să facă mai mult pentru a o apăra. Ea a descris atacurile drept „intimidare, nici mai mult, nici mai puțin”.

Israelul și militanții din Gaza se află într-o adevărată bătălie, în timp ce speranțele de a asigura un armistițiu care să pună capăt zilelor de lupte în timpul cărora au fost uciși zeci de oameni scad vertiginos, scrie The Guardian

Au existat apeluri internaționale pentru detensionare, UE insistând pentru o „încetare imediată a focului”.

Israelul a anunțat că „lovește ținte ale Jihadului Islamic” în teritoriul palestinian dens populat, în timp ce jurnaliștii AFP au văzut lovituri aeriene asupra orașului Gaza.

Între timp, sirenele de avertizare împotriva focurilor de armă au răsunat în comunitățile israeliene din apropierea graniței cu Fâșia Gaza, precum și într-o așezare israeliană de lângă Ierusalim, în Cisiordania ocupată.

Violențele au izbucnit marți, când Israelul a ucis trei membri de frunte ai grupului militant palestinian Jihadul Islamic, în timp ce loviturile ulterioare au ucis alte două figuri importante.

Jihadul Islamic a declarat că ultimele tiruri de rachete, văzute de jurnaliștii AFP, au fost un „răspuns la asasinate și la agresiunea continuă împotriva poporului palestinian”.

Cel puțin 31 de palestinieni au fost uciși, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, inclusiv militanți și mai mulți civili, inclusiv copii. O rachetă a ucis joi un civil în orașul Rehovot, din centrul Israelului.

Viața de zi cu zi în teritoriul de coastă, condus de gruparea militantă Hamas, s-a oprit în mare parte, în timp ce Israelul le-a spus cetățenilor săi din apropierea Gaza să stea aproape de adăposturile antiaeriene.

În zona centrală din Gaza, Deir al-Balah, un fermier, Belal Basher, se afla lângă ruinele casei despre care a spus că a fost lovită de mai multe lovituri israeliene.

„Situația noastră este aceeași cu cea a oricărui cetățean palestinian a cărui casă este vizată și al cărui vis, construit de-a lungul anilor, este distrus”, a declarat bărbatul de 33 de ani.

Anterior, a existat un optimism prudent cu privire la posibilitatea unui armistițiu, o sursă din cadrul Jihadului Islamic afirmând că un acord elaborat de Cairo a fost distribuit în rândul conducerii grupului. Dar sursa a declarat ulterior că Israelul „perturbă eforturile Egiptului pentru o încetare a focului”.

Decizia de a reînnoi atacurile aeriene asupra Fâșiei Gaza în această săptămână a fost autorizată de prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, care a revenit la putere în decembrie alături de aliați evrei de extremă dreapta și ultraortodocși.

Violențele au provocat rănirea a peste 90 de persoane în Gaza, potrivit ultimului bilanț al Ministerului Sănătății

Serviciul de urgență Magen David Adom din Israel a tratat cinci persoane care au fost lovite de schije, de sticlă sau au suferit răni provocate de explozii de rachete.

Statele Unite, care, alături de Bruxelles, au pus pe lista neagră Jihadul Islamic și Hamas, au îndemnat la „luarea de măsuri pentru a se asigura că violența este redusă”.

Armata israeliană a declarat că a lovit 170 de ținte ale Jihadului Islamic în această săptămână, în timp ce peste 860 de rachete au fost lansate din Gaza.

Israelul a declarat că un sfert dintre rachete au căzut în interiorul Gaza și au ucis patru persoane, inclusiv trei copii, o acuzație la care Jihadul Islamic și Hamas nu au răspuns atunci când au fost abordate de AFP.

Escaladarea din această săptămână este cea mai gravă din august, când 49 de palestinieni din Gaza au fost uciși în trei zile de lupte între Jihadul Islamic și Israel. Cel puțin 19 dintre aceștia erau copii, potrivit ONU, în timp ce tirurile de rachete au rănit trei persoane în Israel.

Aceasta a urmat mai multor războaie purtate între Israel și Hamas de când grupul a preluat controlul asupra Gaza în 2007.

O blocadă israeliană impusă de atunci a făcut imposibil pentru marea majoritate a celor 2,3 milioane de locuitori din Gaza să părăsească teritoriul, unde sărăcia și șomajul sunt foarte răspândite.

Registration

Aici iti poti reseta parola