Evenimentul Istoric > Articole online > Inventatorul primului “internet mecanic” s-a sinucis în 1805 după acuzații de plagiat
Articole online

Inventatorul primului “internet mecanic” s-a sinucis în 1805 după acuzații de plagiat

Curierul părea deja un concept demodat pentru francezi, dornici să aibă acces la informație cât mai repede posibil.

Primul sistem de transmitere de informații pe distanțe lungi a fost creat în Franța în 1792.

Conform history.info , unii îl consideră astăzi părintele telecomunicațiilor moderne, fiindcă a reușit să acopere distanțe lungi în decurs de câteva minute.

Creatorul sistemului a fost Claude Chappe, nepotul unui baron francez.

A trăit într-o epocă în care vârfurile au fost, de exemplu, Napoleon Bonaparte și Mozart.

S-a născut la 25 decembrie 1963 la Brulon, într-o eră a opulentenței aristocrate franceze care a condus Franța.

La 25 de ani a prins startul Revoluției Franceze.

Linie de turnuri

Alături de fratele său Ignace au creat o linie de turnuri de la Paris la Lille. Ulterior a fost redenumită o linie de ”telegraf” sau mai simplu ”semafoare”.  În vârful fiecărui turn se aflau un fel de antene din lemn cu două brațe interconectate care puteau fi mișcate de persoana aflată în turn.

În cel mai apropiat turn, aflat la câteva zeci de kilometri, se afla o altă persoană, care urmărea periodic cu un binoclu poziția “antenelor” din turnurile aflate pe raza sa.

În functie de ce vedea, modifica și el poziția din turnul său, astfel încât mesajul să fie vizibil pentru cel aflat la alte câteva zeci de kilometri distanță.

Sute de kilometri în câteva minute

Astfel, în decurs de doar câteva minute, informația parcurgea mai multe sute de kilometri.

Și-a denumit invenția “Telegraful opulent”, din limba greacă, unde „tele” înseamnă “la distanță” și „graphein” înseamnă “a scrie”.

Unii foloseau denumirea de semafor, care ulterior a fost asimilat doar traficului rutier, feroviar, etc.

Sistemul creat între Paris și Lille avea o distanță de peste 200 de kilometri.

Miza era poziția orașului Lille, la granița de nord a Franței cu Belgia și practic trimitea un singur mesaj util: amenințarea iminentă a unei invazii externe, ceea ce ar fi acordat timp în plus francezilor pentru a se pregăti de apărare și a nu fi luați prin surprindere.

După doi ani, tocmai acest sistem care a fost extins spre est a facilitat pregătirea pentru un atac al austriecilor.

Reţea de 4800 de kilometri

Astfel, au fost demarate construcțiile unor linii mai lungi, care să lege capitala de Marea Mediterană.

În final, rețeaua de comunicații a lui Chappe avea o lungime totală de 4800 de kilometri și 556 de noduri, astfel că i se cuvin meritele de “primul Internet mecanic din lume”, consideră sursa citată.

Acuzat că invenția sa ar fi plagiat sisteme militare secrete, Chappe a intrat în depresie și s-a sinucis la 23 ianuarie 1805, la vârsta de doar 41 de ani. Fratele său a încercat să continue proiectul, mai ales că brațele de lemn puteau forma litere și puteau trimite mesaje variate, inclusiv cu importanță comercială.

Modelul Chappe a fost copiat în toată Europa, astfel că francezii au mers un pas mai departe și în 1846 au  lansat telegraful electric, în ciuda acuzațiilor că poate fi sabotat cu ușurință prin tăierea firelor.

Din 1852, telegraful lui Chappe nu a mai fost folosit.

Registration

Aici iti poti reseta parola