Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Invazia Ucrainei a fost o provocare! Chinezii dau cărțile pe față.. Ce urmăresc Rusia și China?
Articole online

Invazia Ucrainei a fost o provocare! Chinezii dau cărțile pe față.. Ce urmăresc Rusia și China?

Global Times, oficiosul de limbă engleză al Partidului Comunist Chinez, susține că războiul din Ucraina va fi sfârșitul hegemoniei americane asupra lumii. Editorialul exploziv semnat de Yu Ning dovedește clar că Rusia și China s-au consultat înainte de invazie și că planul lor vizează răsturnarea ordinii mondiale bazate pe supremația SUA. Citiți cu atenție demonstrația expertului chinez.

„Ce efect au provocat condamnarea și sancțiunile „unificate” occidentale împotriva Rusiei? S-a oprit Rusia sau a fost salvată Ucraina? Își pot permite țările europene să mențină Rusia izolată de sistemul economic european pentru o perioadă lungă de timp? A întreprins Washington vreo acțiune substanțială pentru să ajute Europa să facă față provocărilor și amenințărilor aduse de conflictele Rusia-Ucraina, cu excepția câștigului de bani din furnizarea de arme Ucrainei?”, a întrebat Shen.

Conflictul Ucraina-Rusia demonstrează că pur și simplu a te bizui pe SUA, o putere externă care își maximizează propriile interese prin crearea și menținerea anumitor tensiuni pe continentul european, pentru a proteja securitatea Europei nu este un lucru îânțelepăt. NATO a devenit un instrument politic pentru ca SUA să controleze Europa. „Blocul „în moarte cerebrală” se va confrunta în continuare cu defecte structurale profunde. Care este, atunci, sensul existenței sale?” întrebă Shen.

În plus, încercarea SUA de a face Rusia să se prăbușească prin sancțiuni economice nu va reuși ușor. Din cauza sancțiunilor, Rusia a trecut prin vremuri grele. Cu toate acestea, în ultimii opt ani, Rusia s-a adaptat, în mare măsură, potrivit lui Ivanov.

Pe măsură ce criza Rusia-Ucraina se prelungește, SUA vor cădea într-o uriașă dilemă strategică în care trebuie să facă față simultan Chinei și Rusiei. „SUA nu pot câștiga competiții sau războaie pe două fronturi majore”, a declarat Zhang Tengjun, director adjunct al Departamentului pentru Studii Asia-Pacific de la Institutul de Studii Internaționale din China. El susține că strategia actuală a SUA va face țara să se confrunte cu un descoperit de cont strategic și va submina și mai mult statutul său hegemonic.

O epocă post-americană

„Operațiunea militară specială a Rusiei a accelerat sfârșitul hegemoniei SUA în lume. Astfel, o nouă eră a lumii multipolare se apropie”, a spus Ivanov.

Fyodor Lukyanov, director de cercetare la Clubul Internațional de Discuții Valdai, a publicat recent un articol despre Russia Today în care spunea că operațiunile militare lansate de Putin au marcat sfârșitul unei epoci în afacerile globale. Impactul său se va face simțit în următorii ani, iar Moscova s-a poziționat ca „agent al schimbării pentru întreaga lume”.

Rămâne de văzut ce schimbări fundamentale și impactul de anvergură va aduce criza dintre Rusia și Ucraina. Dar un lucru cert este că, odată cu ridicarea Estului și scăderea Vestului, ordinea internațională existentă a început deja să se schimbe. Conflictul Rusia-Ucraina, într-un anumit sens, a accelerat declinul hegemoniei SUA. Era în care SUA pot dicta cum evoluează afacerile globale a ajuns la sfârșit. O serie de aranjamente instituționale dominate de SUA, inclusiv hegemonia dolarului, sunt inevitabil în declin”, scrie Global Times.

 

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola