Invazia sovietică din Afganistan, sfârșitul erei detensionării dintre SUA și URSS
Aceste acțiuni au transmis mesajul că era detensionării și a relațiilor diplomatice și economice mai prietenoase care s-au stabilit între Statele Unite și Uniunea Sovietică în timpul administrației președintelui Richard Nixon (1969-74) s-a încheiat.
Carter se temea că invazia sovietică din Afganistan, în care aproximativ 30.000 de trupe de luptă au intrat în această națiune și au instaurat un guvern marionetă, ar fi amenințat stabilitatea unor țări vecine strategice precum Iranul și Pakistanul și ar fi putut duce la obținerea de către URSS a controlului asupra unei mari părți din rezervele de petrol ale lumii. Acțiunile sovietice au fost catalogate de Casa Albă drept „o amenințare gravă la adresa păcii”. Carter a cerut Senatului să suspende discuțiile de ratificare a SALT II, tratatul privind armele nucleare pe care el și premierul sovietic Leonid Brejnev îl semnaseră deja, iar președintele l-a chemat pe ambasadorul SUA la Moscova, Thomas J. Watson, înapoi la Washington pentru „consultări”, în încercarea de a face cunoscut Kremlinului că intervenția militară în Afganistan era inacceptabilă.
Reacția SUA după invazia sovietică din Afganistan
Când sovieticii au refuzat să se retragă din Afganistan, America a oprit anumite exporturi cheie către URSS, inclusiv cereale și tehnologie înaltă, și a boicotat Jocurile Olimpice de vară din 1980, care au avut loc la Moscova. Statele Unite au început, de asemenea, să subvenționeze în mod ascuns luptătorii antisovietici din Afganistan. În timpul președinției lui Ronald Reagan în anii 1980, CIA a trimis în secret miliarde de dolari în Afganistan pentru a înarma și antrena forțele rebele mujahedine care luptau împotriva sovieticilor. Această tactică a avut succes, ajutând la alungarea sovieticilor, dar a dat naștere regimului opresiv al talibanilor și organizației teroriste Al-Qaida a lui Osama bin Laden.
În 1980, Jimmy Carter a pierdut președinția în favoarea lui Ronald Reagan, care a favorizat o politică externă anticomunistă mai agresivă. Reagan a numit URSS „imperiul răului” și credea că era responsabilitatea Americii să salveze lumea de represiunea sovietică. El a crescut dramatic cheltuielile de apărare ale SUA și a accelerat cursa înarmărilor nucleare cu sovieticii, a căror economie șubredă i-a împiedicat în cele din urmă să țină pasul. Uniunea Sovietică s-a prăbușit în 1991.