Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Invazia Egiptului antic a fost o revoltă a imigranților arată un nou studiu
Articole online

Invazia Egiptului antic a fost o revoltă a imigranților arată un nou studiu

Explicația tradițională este că Hyksos a fost o forță invadatoare. Dar o nouă analiză a scheletelor din vechea capitală Hyksos sugerează o alternativă: Hyksos erau imigranți în care s-au revoltat și au luat puterea.

Faraonii au stăpânit Egiptul de la aproximativ 3100 î.Hr. până la 30 î.C., dar nu au fost întotdeauna în stăpânire deplină a teritoriului lor.

O perioadă de vulnerabilitate a început în jurul anului 1800 î.Hr., cu o succesiune de faraoni ineficienți care s-au străduit să mențină ordinea. Hyksos a profitat de vidul de putere, preluând controlul Egiptului de nord, conform textelor antice, lăsând faraonilor doar o mică fâșie de pământ spre sud.

Propagandă antică

Arheologii știu că Hyksos erau deosebiți de egiptenii tipici: Aveau nume precum cele ale unor persoane din regiunea vecină din sud-vestul Asiei. Lucrările de artă antică îi înfățișeză purtând haine lungi, multicolore, spre deosebire de ținutele albe egiptene normale.

Dar cine erau nu este clar nici azi.

Faraonii au afirmat ulterior că Hyksos a fost invadatori străini care au luat nordul Egiptului cu forța și au adus dezordine și haos. Dar unii istorici spun că aceasta a fost pur și simplu propagandă egipteană antică.

În anii 1940, cercetătorii au identificat Avaris, capitala Hyksos, într-un sit din delta Nilului, la aproximativ 120 de kilometri nord-est de Cairo.

Într-un nou studiu, arheologul Chris Stantis de la Universitatea Bournemouth și colegii ei au analizat dinții prelevați din scheletele îngropate la Avaris pentru a obține o imagine mai clară despre cine au fost cu adevărat Hyksos.

Pe măsură ce dinții se formează în copilărie, cantitățile mici de metal de stronțiu din alimente sunt încorporate în smalț. Comparând echilibrul izotopilor stronțiului din smalț cu cei din pământul regiunii, cercetătorii pot afla unde a crescut o persoană.

Citește și Cele mai mari enigme din Egipt

Când Stantis și colegii ei au examinat dinții din 36 de schelete îngropate la Avaris în cei 350 de ani înainte de preluarea puterii Hyksos, au descoperit că 24 dintre indivizi – atât bărbați, cât și femei – erau născuți străini.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola