Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Invazia Egiptului antic a fost o revoltă a imigranților arată un nou studiu
Articole online

Invazia Egiptului antic a fost o revoltă a imigranților arată un nou studiu

În urmă cu aproximativ 3600 de ani, faraonii au pierdut controlul Egiptului de nord în favoarea Hyksos, un popor care arăta și se comporta ca oameniii dintr-o zonă care se întindea din Siria actuală până în Israel.

Ei nu au putut spune de unde provin străinii, dar cercetătorii spun că descoperirile lor arată că Egiptul a salutat imigranții timp de sute de ani înainte ca Hyksos să urce la putere.

Datele din dinții altor 35 de oameni îngropați la Avaris în perioada Hyksos arată un model similar de imigrare continuată după ce au ajuns la putere.

Ca atare, Stantis sugerează că liderii Hyksos nu au fost neapărat invadatori de origine străină, ci ar fi putut să apară în schimb dintr-o comunitate de imigranți vechi de secole care locuia în Avaris.

Istorica și arheologul Anna-Latifa Mourad de la Universitatea Macquarie consideră că această concluzie are sens. Arheologii au găsit puține dovezi pentru luptele și distrugerea care ar fi trebuit să aibă loc la Avaris dacă orașul ar fi fost capturat de invadatori străini.

Egiptologul Orly Goldwasser de la Universitatea Evreiască din Ierusalim crede că majoritatea imigranților au călătorit probabil în Egipt în timp de pace. Poate chiar au inventat alfabetul odată ce au ajuns, potrivit cercetărilor sale.

Ascensiunea lor la putere este probabil explicată de eșecurile faraonilor de a controla zona, spune egiptologul John Darnell de la Universitatea Yale.

Hyksos a condus timp de 100 de ani, iar faraonii și-au recucerit teritoriul. Cercetătorii au speculat că forțele faraonice i-au alungat pe conducătorii lui Hyksos în sud-vestul Asiei – și că pedeapsa ar fi putut inspira Exodul, povestea biblică în care israeliții au părăsit Egiptul și, în cele din urmă, au ajuns în țara promisă, scrie sciencemag.org.

Chiar dacă Hyksos s-ar putea să fi guvernat doar timp de aproximativ 100 de ani, se pare că și-au lăsat amprenta asupra culturii mondiale.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola