Evenimentul Istoric > Articole online > Cele mai mari enigme din Egipt
Articole online

Cele mai mari enigme din Egipt

Există multe motive legate de acest interes deosebit, în principal fiind Marea Piramidă – una dintre cele șapte minuni ale lumii. Orașul cu cea mai lungă istorie legată de origini, arhitectură și obiceiuri i-a fermecat dintotdeauna pe oameni. Mai mult, capodoperele monumentale au fost construite cu o măiestrie ieșită din comun. Semințele civilizației egiptene presărate pe malul fluviului Nil au o vechime de peste 3000 de ani, perioadă în care locuitorii au reușit să se impună în fața lumii dar și să învăluie țara în enigme greu de explicat. Iată câteva dintre ele:

Idei inedite

Egiptul este cu certitudine unul dintre cele mai enigmatice locuri de pe pământ. Există multe curiozități legate de felul în care oamenii se îmbrăcau, cum se comportau, cum gândeau, iar artefactele răspândite prin lume nu ajută prea mult la elucidarea misterului. În ciuda părerilor  pe care le aveau legate de faptul că Pământul este plat și rotund (de forma unei plăcinte) și că Nilul curge prin interiorul acestuia sau că ei conservau anumite organe după mumificare, au reușit să realizeze multe ca națiune.

De aceea, este fantastic  să călătorești în acele locuri și să vezi cu ochii tăi file de istorie. Cu toate acestea, documentarele și jocurile care aduc foarte mult cu realitatea sunt un alt mod bun de a pătrunde în acea atmosferă. Slotul „Book of Ra” îți oferă o experiență unică atunci când îl joci. Statueta, sarcofagul, scarabeul și pictograma exploratorului sunt elementele care te introduc în atmosferă și te captivează instantaneu.

Egiptenii sunt fondatorii machiajului

După cum ne aducem aminte din documentare sau din atlase, egiptenii puteau fi văzuți mai mereu purtând machiaj, în special în jurul ochilor. Se pare că era purtat atât de către femei cât și de bărbați și datează de undeva din mileniul III î.Hr.

Culorile preponderente ale machiajului Egiptului Antic erau verde (realizat din cupru) sau negru (făcut din plumb). Interesant este faptul că la acea vreme se credea că machiajul are puteri vindecătoare. Creionul de ochi negru cunoscut astăzi se numea khol sau antimoniu și avea puterea de a apăra ochii de deșert. Principiul era simplu și implica lăcrimarea continuă cauzată de iritarea ochilor. O altă funcție este asocierea cu ochiul lui Horus, un șoim cu o acuitate vizuală excelentă, care are drept simbolistică lupta împotriva obscurității.

Misterul piramidelor

Ani de-a rândul s-a întrebat lumea cum a reușit un popor care nu a dispus de mașinării sau echipamente moderne să transporte blocuri uriașe de piatră. Ca răspuns, diferiți specialiști și-au exprimat opinia și au încercat să ofere teorii legate de construcția piramidelor. Totuși, niciuna dintre ele nu a fost suficient de convingătoare.

O astfel de teorie aparține chimistului Joseph Davidovits. Acesta susține că blocurile de piatră ar fi fost construite unul peste altul. Conform lui, din cauza greutății mari nu exista niciun fel de spațiu între ele. Geologii au altă părere și susțin că blocurile sunt roci sedimentare procesate, fapt care respinge teoria chimistului.

Dispariția lui Nefertiti

Cunoscută pentru frumusețea debordantă, regina Nefertiti a avut parte de o viață enigmatică. Totul a început în al doisprezecelea an al guvernării sale, moment din care nu s-a mai știut nimic spre Conducătoarea Nilului. Teoriile pe marginea dispariției fără urmă sunt foarte diverse. În timp ce unele susțin căderea în dizgrație, altele sugerează conducerea sub un alt nume, Neferneferuaten.    

Mormântul său nu a fost găsit niciodată în urma dispariției subite. Cu toate acestea, cercetătorii nu s-au dat bătuți. Se pare că ei au reușit să găsească locul în care regina a fost depusă. Camera de depozitare a fost descoperită de către un cercetător iar aceasta se află într-un perete din camera funerară a fiului său vitreg, Tutankhamon.

Lista cu enigmele care aparțin Egiptului ar putea continua la nesfârșit. Chiar și în prezent arheologii și oamenii de știință fac tot ce le stă în putință pentru a elucida tainele acestui loc de vis. Studiile asupra hieroglifelor, a stilului de viață sau a comportamentului ar putea răspunde la întrebări legate de evoluția lor.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola