Inelul a aparținut probabil unui puternic lider viking
Arheologii cred că inelul ar putea avea o vechime de peste 1.000 de ani și că a aparținut unui puternic lider viking.
Mari Ingelin Heskestad, care locuiește în vestul Norvegiei, a declarat pentru Bergensavisen, un cotidian din Bergen, că a găsit inelul de aur printre mai multe bijuterii și bibelouri ieftine care erau scoase la o licitație online.
Ea a spus că a cumpărat pachetul, împachetat într-o cutie veche de carton, deoarece era interesată de una dintre celelalte piese. Dar când a primit coletul prin poștă, inelul a ieșit imediat în evidență.
„Era strălucitor și auriu. Arăta foarte special, era făcut în mod deosebit”, a declarat Heskestad pentru ziar. „Am reacționat la faptul că era greu. Strălucea și ieșea în evidență printre celelalte bijuterii”.
După ce a arătat piesa familiei sale, Heskestad a condus până la sediul primăriei regionale, situat în orașul Bergen din comitatul Vestland, care a contactat de îndată arheologii. După ce aceștia au analizat inelul, echipa a confirmat că este un inel de aur de la sfârșitul Epocii Fierului din Scandinavia (după aproximativ 550 d.Hr.) și, probabil, din Epoca Vikingă (după aproximativ 700 d.Hr.).
Experții de la Muzeul Universității din Bergen analizează acum inelul, iar acesta va fi expus publicului în câteva luni.
Stilul viking
Arheologul Sigrun Wølstad, consilier superior al departamentului de patrimoniu cultural al comitatului Vestland, și-a amintit că Heskestad a adus inelul la biroul din Bergen în luna februarie. „Este un inel mare pe care l-a purtat un bărbat”, a declarat Wølstad pentru Live Science.
Inele similare au mai fost găsite înainte, atât din aur, cât și din argint, prezentând o răsucire de filamente largi și înguste de metal.
Astfel de inele erau adesea găsite în mormintele vikingilor. Este posibil ca acest inel să fi provenit cândva dintr-un astfel de mormânt, dar să se fi amestecat cu alte obiecte, poate după ce persoana care l-a găsit a murit.
Biroul ei l-a contactat pe bărbatul care a organizat licitația online, iar acesta le-a spus că a cumpărat inelul, precum și alte bijuterii, de la un magazin de antichități din Norvegia, dar că obiectul prețios ar fi putut proveni din altă parte în Scandinavia, cum ar fi Suedia sau Danemarca.
Este aproape imposibil de datat științific obiectele din metal, dar stilul inelului arată că a fost fabricat probabil în timpul Epocii Vikingilor, între secolele al VIII-lea și al XI-lea d.Hr. „Nu este din Evul Mediu norvegian, care este după Epoca Vikingilor”, a spus Wølstad.
Aurul era rar în întreaga regiune în timpul Epocii Vikingilor, așa că inelul a fost probabil făcut pentru un lider viking puternic, a spus Wølstad.
„Acesta provine probabil din mormântul unui om bogat”, a spus ea. „În epoca vikingă din Norvegia, nu ai mult aur – majoritatea bijuteriilor sunt din argint. Așa că nu este obișnuit să găsești aur”.
Metal greu
Inelul cântărește aproximativ 11 grame, sau de aproximativ trei ori mai mult decât un simplu inel de aur modern, potrivit site-ului de știri Science Norway.
Pe baza fotografiilor inelului, stilul acestuia seamănă cu inelele descoperite anterior din alte descoperiri și morminte din epoca vikingă, a declarat Unn Pedersen, arheolog la Universitatea din Oslo, care nu a fost implicat în descoperirea inelului.
Inelele de deget erau rare în Epoca Vikingă, și mai ales inelele din aur și ar putea fi mai mult decât simple ornamente, probabil fiind folosit de persoanele care depuneau jurăminte.
Inelele de braț și colierele ar putea fi, de asemenea, folosite pentru a distinge membrii ierarhiilor din societatea vikingă.
„Aurul este legat de elita superioară a societății și era folosit pentru a afișa bogăția și pentru a demonstra statutul”.