Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Incredibila descoperire a unui arheolog în subsolul unui bar
Articole online

Incredibila descoperire a unui arheolog în subsolul unui bar

Lucrările au început vara trecută, supervizate de un arheolog, mandatat de autorități, din cauza localizării barului: o zonă protejată apropiată de Catedrala din Sevilla.

De acum, clienții barului Giralda (după numele fostului minaret al moscheii din Sevilla), își vor putea savura băuturile admirând picturile și ornamentele istorice ale băii arabe.

După primele lovituri de ciocan, a apărut o lucarnă în formă de stea. Arheologul Alvaro Jimenez, care asista la lucrări, „nu se aștepta la așa ceva”, după cum a mărturisit reporterilor AFP.

Au urmat alte 87 de lucarne, stele, octogoane desenând un cer înstelat.

După momentele de uluire, însoțite de înjurăturile extaziate ale arheologului, lucrătorii au descoperit numeroase picturi în localul de 202 metri pătrați. Plus un hamam cu o cameră rece, una călduță și una caldă.

Picturile, sculpturile și decorațiunile murale ale termelor vechi de peste 800 de ani au fost astupate de un arhitect, pe nume Vincent Traver, în 1928, când acesta a construit două etaje suplimentare la imobil.

Acest patrimoniu „noi credeam că l-a distrus, însă trebuie să recunoaștem acum că, de fapt, l-a salvat”, spune Jimenez. „L-a descoperit și l-a prezervat pentru viitor.”

În secolul al XII-lea, Sevilla, cucerită de berberii din neamul Almohazilor, în 1147, era una dintre cele două capitale ale imperiului lor, împreună cu Marrakech.

„Catedrala din Sevilla a fost înălțată pe vestigiile moscheii almohade Aljama, construită între 1172 și 1198” și „băile se găsesc în această zonă a orașului pe care almohazii au făcut-o monumentală și au transformat-o în centrul lor politic, religios și economic”, explică Alvaro Jimenez.

Deasupra mozaicurilor, deja vizibile înainte de renovare sunt acum vizibile ziduri ornamentate, bolți albe cu gravuri.

Sevilla/15-02-2021: Baños árabes descubiertos en las obras de la cervecería Giralda, en Sevilla.
FOTO: PACO PUENTES/EL PAIS

Barul, care urmează să se redeschidă în curând, a devenit un muzeu viu, integral refăcut, care pune în valoare istoria locului și unde clienții se vor putea răcori, așa cum se obișnuia și în urmă cu peste 800 de ani.

Registration

Aici iti poti reseta parola