Istoria se repetă
În războiul civil spaniol, ciocnirea dintre Brigăzile Internaționale a fost prologul celui de al Doilea Război Mondial. În Ucraina, ciocnirea dintre mercenari și voluntari gata să lupte de ambele părți o repetare tragică a istoriei. Potrivit ministrului ucrainean de externe Dmytro Kuleba, cel puțin 20.000 de voluntari și mercenari din 52 de țări sunt gata să ia armele alături de ucraineni. Printre aceștia, mulți occidentali mulțumită permisiunii date „voluntarilor” de două femei din vârful politicii europene: secretarul de externe al Marii Britanii Liz Truss și premierul danez Mette Frederiksen.
Kremlinul aduce mercenari din Orientul Mijlociu
Dar Kremlinul este gata să răspundă cu aceeași ,omedă. Sau mai rau. Chiar ieri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunțat că are 16.000 de voluntari recrutați în Siria și alte țări din Orientul Mijlociu, gata să lupte în Ucraina. Potrivit lui Peskov, decizia de a înrola voluntari din Orientul Mijlociu a venit după ce președintele Vladimir Putin a dat undă verde în acest sens la ultima ședință a Consiliului Prezidențial. Știrea are un dublu sens. Din punct de vedere politic, Kremlinul, așa cum a făcut deja reacționând punct cu punct la sancțiunile occidentale și la expedierea armelor, vrea să demonstreze că este capabil să răspundă la orice mișcare a adversarului. Deci, dacă Europa și Statele Unite își trimit voluntari, Rusia este gata să-i trimită pe ai săi. Dar mai este partea militară. Folosirea mercenarilor îndârjiți în conflictul sirian sau în alte războaie din Orientul Mijlociu are o valoare dublă. Pe de o parte, permite desfășurarea de trupe antrenate în sângeroasele lupte urbane esențiale pentru a zdrobi rezistența unor orașe precum Kiev, Harkov sau Mariupol. Pe de altă parte, face posibilă limitarea numărului deja mare al victimelor din rândul trupelor ruse, evitând periculoasa pierdere a consensului intern.
Alegerea are, însă, și dezavantaje evidente. Trimiterea luptătorilor obișnuiți cu deșertul din Orientul Mijlociu în stepele înghețate ale Ucrainei le poate compromite serios eficiența. Ca să nu mai vorbim de consecințele din punct de vedere al imaginii internaționale. Desfășurarea unor luptători feroce obișnuiți să trateze în același fel soldații șicivilii riscă să compromită și mai mult imaginea unei Rusii deja acuzate de crime împotriva umanității. O problemă carte a apărut deja când Kremlinul a aprobat sosirea a mii de luptători ceceni puși la dispoziție de sângerosul Ramzan Kadyrov.
Măcelarii din Alep
Dar de unde provin cei 16.000 de voluntari din Orientul Mijlociu despre care vorbește Peskov? Principala tabără de recrutare este, evident, Siria. Aici Rusia are așa-numitul „Corp al cincilea de armată” o unitate de aproximativ 14.000 de bărbați fondată în noiembrie 2016 obișnuită să se coordoneze exclusiv cu comandamentele rusești evitând interferența Iranului, al doilea aliat voluminos al lui Bashar Assad în războiul civil din Siria.
Angajat cu succes în asediile de la Homs și Alep și de pe toate celelalte fronturi siriene, Corpul V operează sub ordinele cartierului general rus de la baza Al Khmeimim și nu răspunde directivelor comandamentelor siriene. Considerați privilegiați în virtutea unui salariu de 110 dolari pe lună, de trei ori mai mare decât al soldaților guvernamentali, soldații sirieni din Corpul V primesc o pregătire mai bună, se bazează pe echipamente garantate de Kremlin, au la dispoziție tancuri și vehicule blindate de la Moscova și pot conta pe sprijinul tactic al Forțelor Aeriene din Moscova.
Datorită acestei experiențe și capacității de coordonare cu armata rusă, câteva sute de bărbați din Corpul V au fost deja angajați în luptele din Libia de forțele Grupului Wagner. Iar luptătorii recrutați din Irak, Egipt și alte țări din Orientul Mijlociu ar putea sosi prin intermediul aceluiași Grup Wagner, scrie ziarul italian Il Giornale.