Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > În SUA începe războiul civil? După 250 de ani, imperiile se prăbușesc!
Articole online

În SUA începe războiul civil? După 250 de ani, imperiile se prăbușesc!

Cea mai puternică democrație a lumii trece prin momente grele. Între susținătorii lui Trump și cei care votează Partidul Democrat prăpastia crește de la o zi la alta. Președintele Biden se prăbușește în sondaje, iar problemele economice sunt din ce în ce mai complicate. Analiza făcută de scriitorul Malcom Kyeyune în ziarul britanic Daily Mail demonstrează că în America sunt întrunite condițiile pentru o explozie socială uriașă.

Elitele își pierd legitimitatea

Acum, cu toate acestea spuse, cât de probabil este să existe un fel de conflict civil în viitorul apropiat sau mijlociu pentru Statele Unite?
Din păcate, răspunsul corect aici poate fi foarte bine că nu este foarte puțin probabil. Ceea ce este semnificativ despre America de astăzi nu este faptul că se apropie de 250 de ani de naștere, ci mai degrabă semnele clare și avansate de boală în organismul politic. Rândurile armatei Americii sunt acum supărate și bătute după 20 de ani de construcție a națiunii eșuate, în timp ce corpul său superior de ofițeri este din ce în ce mai înstrăinat de lumea trupelor sale, oglindând aceeași diviziune culturală, economică și socială care otrăvește în prezent viața civilă în SUA.

Legitimitatea elitei sale a fost zguduită în mod repetat, iar încrederea în procesul electoral în sine scade rapid în rândul unor segmente mari ale electoratului. America este în prezent o mlaștină cu o malarie de credințe noi, crezuri, ghicitori și profeți itineranți; de la conspiraționiștii Qanon la „științismul” celor care susțin vaccinul la diverse forme de pseudo-gnosticism centrate în jurul persoanelor transexuale.

Pentrucei pasionați de istorie, acesta ar trebui să fie un semn de rău augur –: Franța în anii 1780 avea propriul său științism și hipnotism, iar Rusia din anii 1910 și 1980 era plină de ghicitori și predicatori itineranți care propovăduiau credințe noi și ciudate.

Cel mai amenințător dintre toate, însă, se profilează criza. Această criză ar fi tolerabilă dacă ar presupune numai lipsa varietății în magazinele alimentare. Într-un astfel de caz, America anilor 20 ar intrat îmtr-o nouă epocă de aur a glumelor politice în stil sovietic. Dar, din păcate, această criză face ravagii în economia reală. Fermierii nu au piese de schimb pentru tractoare, iar producătorii de mașini nu au acces la metalele de care au nevoie pentru a face mașini. Cu cât criza durează mai mult, cu atât economia se va distruge mai tare, iar reformele necesare vor fi mai dureroase, odată ce elitele Americii se vor trezi cu adevărat la realitate.

Dacă există o perioadă de-a lungul istoriei în care războaiele civile sunt de fapt probabil să aibă loc, este tocmai atunci când o elită delegitimată întreprinde reformele necesare după ce a lăsat problemele să înflorească timp de decenii. Acesta este momentul în care statele sunt mai slabe și devin vulnerabile la cele mai grave forme de dezastre interne. Din nefericire, s-ar putea să fie tocmai locul în care se îndreaptă America astăzi”, scrie Malcom Kyeyune în Daily Mail .

Deși pe vremuri se definea drept marxist, scriitorul suedez de culoare Malcom Kyeyune pare să fi renunțat astăzi cu totul la ochelarii de cal ai ideologiei în favoarea unei priviri obiective asupra cancerelor care devoră nu numai SUA, ci întreaga lume liberă.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola