Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > În interiorul misterului obsedant de la Hollywood al dispariției actriței Jean Spangler
Articole online

În interiorul misterului obsedant de la Hollywood al dispariției actriței Jean Spangler

Jean Spangler

În interiorul misterului obsedant de la Hollywood al dispariției actriței Jean Spangler

Povestea enigmatică a lui Jean Spangler a fost un clasic al filmelor de la Hollywood: O actriță tânără și frumoasă dispare brusc, lăsând în urmă o poșetă care conține un indiciu nesemnat și criptat. Misterul se adâncește apoi când biletul dezvăluie referiri la un „Dr. Scott” și la un „Kirk”.

Când a apărut numele actorului Kirk Douglas, presa din Los Angeles și tabloidele de scandal ale epocii s-au agățat de povestea unei starlete dispărute de la Hollywood, iar zvonurile privind dispariția lui Spangler au explodat. Povestea a avut răsturnări de situație aparent fără fond, inclusiv legăturile potențiale ale lui Spangler cu o figură a crimei organizate – iar unii cred că Jean Spangler ar fi putut chiar să cadă pradă celebrului criminal Black Dahlia.

Acesta este cazul misterios al lui Jean Spangler, actrița aspirantă care a dispărut fără urmă în 1949.

Visele lui Jean Spangler la Hollywood

Jean Elizabeth Spangler s-a născut în Seattle, Washington, pe 2 septembrie 1923 și, după ce a absolvit un liceu din Los Angeles și și-a găsit de lucru ca dansatoare, și-a pus ochii pe industria cinematografică de la Hollywood. La 19 ani, Spangler s-a căsătorit cu producătorul Dexter Benner, dar a cerut divorțul doar șase luni mai târziu, acuzându-l de cruzime. Cu toate acestea, au continuat o relație intermitentă timp de încă patru ani, având împreună o fetiță.

Divorțată oficial în 1946, Spangler a fost implicată într-o lungă și acerbă luptă pentru custodia fiicei lor, până când i s-a acordat custodia exclusivă în 1948. În același an, visele lui Spangler de la Hollywood se împlineau încet-încet, deoarece a început să culeagă apariții în roluri secundare în filme de la Hollywood.

Spangler și tânăra ei fiică se mutaseră deja în locuința mamei sale din cartierul Wilshire din L.A., alături de fratele și cumnata ei. Spangler lucra la un alt rol mic într-o dramă muzicală care urma să fie lansată în 1950, intitulată Young Man With a Horn. Protagonistul din acel proiect era legendarul actor Kirk Douglas.

Dispariția lui Jean Spangler

Pe 7 octombrie 1949, Jean Spangler a devenit în sfârșit un nume cunoscut – dar, din păcate, nu datorită unui rol principal.

La ora 17:00, Spangler a plecat de acasă, spunându-i cumnatei sale că se întâlnea cu fostul ei soț, Benner, pentru o întârziere la plata pensiei de întreținere a copilului, după care urma să se ducă la muncă la o filmare de noapte.

Când Spangler nu s-a mai întors acasă a doua zi, cumnata ei s-a dus la Divizia Wilshire a LAPD pentru a depune un raport de persoană dispărută. Polițiștii au notat detaliile, dar au fost sceptici cu privire la statutul de persoană dispărută, crezând că starleta a ieșit doar într-o aventură și că va apărea mai devreme sau mai târziu.

A doua zi, poșeta lui Spangler a fost găsită lângă intrarea Fern Dell din Parcul Griffith, cu un capăt al mânerelor duble ale poșetei smuls – ceea ce indică o posibilă luptă. Conținutul poșetei era încă intact și nedistrus, dar înăuntru era un bilet scris de mână care i-a intrigat pe detectivi.

„Kirk – Nu mai pot aștepta. Mă duc să-l văd pe Dr. Scott. Va fi mai bine așa cât timp mama este plecată”, scria pe bilet.

poșetă

Biletul nu era semnat și se încheia cu o virgulă, ceea ce i-a făcut pe anchetatorii LAPD să creadă că Spangler nu a avut timp să îl termine de scris. În ziua în care Spangler a dispărut, mama ei era într-adevăr plecată, așa cum sugera biletul, în vizită la rude din Kentucky. Descoperirea biletului a dus la o căutare extinsă de 60 de oameni în zona Griffith Park, dar nu au fost descoperite dovezi suplimentare. Astfel, anchetatorii au început procesul de reconstituire a ultimelor ore de viață ale lui Spangler.

În primul rând, fostul soț al lui Spangler, Dexter Benner, și noua sa soție au confirmat că au fost împreună toată seara și că nu l-a văzut niciodată pe Spangler. Studiourile de film au confirmat, de asemenea, că niciun film nu a fost în producție în acea noapte de 7 octombrie.

Spangler a fost văzută ultima dată la Farmers Market, la doar câteva străzi de casa ei, de către un funcționar care a spus că părea să „aștepte pe cineva”.

Cum a continuat ancheta?

Detectivii nu aveau niciun suspect viabil și doar un „Kirk” enigmatic pe care să lucreze – până când însuși Kirk Douglas i-a sunat pe anchetatori din Palm Springs, unde se afla în vacanță. Douglas auzise știrile despre acest caz și a declarat că un prieten i-a amintit că este posibil ca Spangler să fi lucrat ca figurant în ultimul său film.

Douglas ar fi vorbit cu Spangler înainte, dar abia dacă și-o amintea, și a spus că nu ieșise niciodată cu ea. În timp ce anchetatorii îl lămureau pe Douglas, mama lui Spangler și-a amintit, de asemenea, că fiica ei a vorbit despre un „Kirk” pe care îl cunoștea pe platourile de filmare, dar nu și-a putut aminti mai mult decât atât, nici măcar studioul implicat.

O prietenă a lui Spangler a povestit apoi că aceasta îi mărturisise că era însărcinată chiar înainte de dispariția ei, ceea ce i-a făcut pe anchetatori să creadă că acest „Dr. Scott” ar fi putut fi aliniat pentru un avort ilegal. Toți medicii cu numele de familie Scott au fost verificați în zona Los Angeles, dar nu s-a aflat nimic.

O anchetă a Sunset Strip aproape că a scos la iveală un potențial suspect, un fost student la medicină dubios, poreclit „Scotty”, care frecventa barurile și cluburile care efectuau avorturi plătite, dar nu a fost localizat niciodată. Anchetatorii au emis ipoteza că Spangler ar fi putut muri din cauza complicațiilor rezultate în urma unui avort ilegal, dar acest lucru nu a explicat poșeta ei deteriorată lăsată în Griffith Park.

De asemenea, a ieșit la iveală faptul că Spangler a avut o aventură cu un bărbat pe nume Scotty, care fusese locotenent al Forțelor Aeriene în timpul căsătoriei ei. Bărbatul s-ar fi purtat violent cu ea, dar avocatul lui a susținut că aventura lor s-a încheiat în 1945 și că nu și-au mai vorbit de atunci, așa că anchetatorii se pare că au trecut mai departe.

Cu fiecare pistă fără ieșire, presa s-a întors, poate inevitabil, la crima nerezolvată din 1947 a lui Elizabeth Short – infamul caz Black Dahlia. Având în vedere că povestea și înfățișarea lui Spangler, aspirantă la statutul de starletă, seamănă în mod straniu cu cea a lui Short, mulți au sărit la concluzia că același demon care a mutilat-o pe Dahlia a ucis-o și pe Jean Spangler.

În ultimii ani, fiul unui suspect principal în cazul Dahlia a ieșit în față și a sugerat că tatăl său ar fi putut fi responsabil pentru ambele crime. Potrivit Entertainment Weekly, Steve Hodel crede că tatăl său, un medic celebru pe nume George Hodel, a fost ucigașul Dahlei Negre. Faptul că poșeta sfâșiată a lui Spangler a fost găsită la doar câțiva kilometri de casa somptuoasă a doctorului Hodel întărește teoria lui Hodel.

Cu toate acestea, cum Hodel este mort de mult timp și nu a fost depusă nicio acuzație, rolul său – dacă a avut vreunul – în ambele crime va rămâne probabil o chestiune de speculații.

Cazul lui Spangler rămâne nerezolvat până în prezent. Nu s-a mai găsit nicio urmă a actriței de la 7 octombrie 1949, când și-a încrucișat degetele și i-a făcut cu ochiul cumnatei sale, spunând: „Urează-mi noroc”, înainte de a dispărea în noapte.

anchetă

 

Registration

Aici iti poti reseta parola