Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Secretul bine păzit de Hollywood: avorturile stabilite prin contract
Articole online

Secretul bine păzit de Hollywood: avorturile stabilite prin contract

Vândute prin contract

În esență, studiourile de producție creau un produs care trebuia vândut, iar actrițele făceau parte din acel produs. Talentul contractat era de așteptat să joace în mai multe filme pe an, lucru care nu se putea întâmpla dacă vreo actriță rămânea însărcinată.

Cu toate acestea, multe actrițe de la Hollywood au rămas însărcinate, motiv pentru care a apărut un bărbat care și-a câștigat reputația de a le “repara” pe actrițe, pe numele său Howard Strickling. Acesta era chemat adesea să se ocupe de procedurile de avort, în timp ce mass-media afla de la el că o anumită actriță era internată în spital pentru diferite boli, infecții sau chiar pentru nevoia de odihnă.

Strickling a declarat în 1969 că: „Le-am spus vedetelor ce pot și ce nu pot spune, urmându-mi sfaturile pentru că știau că era cel mai bine. Când lucrurile au mers prost, am fost nevoit să le ascund.”

Unele actrițe erau încântate de această procedură, un exemplu ar fi Bette Davis, care a declarat că dacă nu ar fi avortat în 1934, ar fi ratat cel mai mare rol din viața ei, care i-a adus și alte roluri importante. Ulterior, a avut trei copii, susținând că datorită avortului a avut posibilitatea să-și construiască mai întâi o carieră, ca mai apoi să aibă și propria familie. „Nu am pierdut niciun rol și nu mi-a lipsit nici nevoia de a avea o familie”, a declarat ea pentru Vanity Fair.

Alte actrițe au trecut prin perioade mai dificile, cum a fost cazul lui Rita Moreno, care nu și-a dorit să facă avortul, însă Marlon Brando nu își dorea copilul, iar ea știa că o sarcină i-ar fi pus capăt carierei sale de actorie. Problema a apărut când avortul nu a fost făcut în mod corespunzător, aceasta sângerând până la moarte.

Cariera mai presus de toate

Cariera unei actrițe de la Hollywood nu reprezenta doar oportunitățile care îți erau oferite, ci și o întreagă disciplină pe care studiourile de producție o cereau de la acestea. Majoritatea studiourilor fiind conduse de bărbați, considerau că toate starletele contractate trebuie să se comporte conform spuselor lor, ei având posibilitatea de a decide asupra căsătoriilor actrițelor, dar și a rolurilor pe care le primeau.

Rolul de mamă reprezenta o decădere a vedetelor tinere și frumoase de la Hollywood, mai acceptabil pentru studiourile de producție fiind constrângerile, avorturile ilegale și amenințările la adresa vieții acestora.

Registration

Aici iti poti reseta parola