Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Dispariția unui prim-ministru. A plecat la pescuit și nu s-a mai întors
Articole online

Dispariția unui prim-ministru. A plecat la pescuit și nu s-a mai întors

Împotriva protocolului

Harold Holt și-a început cariera în politică la vârsta de 27 de ani, când a devenit ministru guvernamental. Din această poziție, la vârsta de 58 de ani, a reușit să ajungă în poziția de prim-ministru al Australiei. Datorită stilului său de viață și al doctrinei politice, Holt a refuzat ajutorul membrilor de securitate ai guvernului, afirmând că o astfel de forță nu numai că ar face politicianul să iasă mai mult în evidență, dar îi și încalcă intimitatea.

Această decizie l-a adus pe Harold Holt în fața a două momente cruciale pentru viața sa, fiind vorba despre două încercări de asasinat. După a doua încercare, Holt a acceptat în cele din urmă prezența unui membru al forțelor de securitate, însă i-a interzis să plece cu el în vacanță.

Având ca hobby pescuitul, de multe ori a fost pus în fața unor situații extreme. Pe 17 decembrie 1967, Holt a avut o zi plină de activități împreună cu alți patru prieteni de-ai săi. Inițial, grupul plănuia să-l vadă pe Alec Rose care trecea prin Australia în călătoria sa în jurul lumii, însă atunci când au văzut că nava lui nu era foarte vizibilă, au decis să se îndrepte spre locul de pescuit subacvatic.

Pe drum, Holt a vrut să se oprească pentru a face o baie rapidă lângă Cheviot Beach, un loc familiar lui. Din cauza apelor agitate, majoritatea grupului, cu excepția lui Holt și unui prieten, au decis să rămână pe mal. Chiar și după ce a fost avertizat că este un curent puternic, Holt s-a dus foarte departe de coastă, lucru care a stârnit îngrijorarea grupului. Acesta a fost ultimul moment în care l-au văzut pe Harold Holt.

Pierdut pentru totdeauna

După dispariția sa, au început eforturile de căutare a primului ministru. Una dintre cele mai mari operațiuni de căutare din istoria Australiei a fost începută cu participarea tuturor sectoarelor armatei. La aproximativ o oră și jumătate de la dispariția sa, scafandrii au fost însărcinați să exploreze apele din jurul plajei Cheviot.

Nici elicopterele și nici bărcile de pază nu au găsit corpul lui Holt. Operațiunea a fost redusă, deoarece speranța găsirii primului ministru începuse să scadă. Până pe 5 ianuarie, anul următor, întregul efort de căutare a fost anulat. Până în prezent, nimeni nu știe ce s-a întâmplat cu Holt. Majoritatea teoriilor sugerează că s-a înecat, însă nimic nu poate fi confirmat până când nu i se va găsi corpul.

Registration

Aici iti poti reseta parola