Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Imposibila descoperire despre civilizația Maya a fost făcută. Se rescrie istoria
Articole online

Imposibila descoperire despre civilizația Maya a fost făcută. Se rescrie istoria

Societatea antică, renumită pentru arhitectura, matematica și științele astronomice, datează de mai bine de 4.000 de ani.

Multe dintre construcțiile impresionante ale mayașilor se află și astăzi în jungla din sud-estul Mexicului, Guatemala, Belize și părțile de vest ale Hondurasului.

Puuc este numele unei regiuni din statul mexican Yucatan, care include vechiul oraș „uitat” Kiuic – abandonat de civilizație în urmă cu 1.200 de ani.

Arheologul George Bey a excavat zona o mare parte din viața sa. Documentarul World Lost of the Maya de la National Geographic a dezvăluit modul în care echipa sa a făcut o descoperire uimitoare în timp ce a excavat un templu.

În film se spune: „Când muncitorii sapă sub baza piramidei, găsesc ceva deplasat – fundația unei clădiri antice”.

„Piramida datează din 800 d.Hr., dar analiza fragmentelor de ceramică confirmă că fundația de sub piramidă este cu 300 de ani mai veche – datând din 500 d.Hr. – cee ce este imposibil”.

 Pentru a înțelege necesită o călătorie în sud, în Guatemala.

„600 î.Hr., primele zile ale civilizației Maya – cărturarii au crezut întotdeauna că aici s-a născut civilizația Maya, într-o regiune numită Bazinul Mirador”.

Naratorul a continuat să explice cum credeau experții că civilizația s-a dezvoltat: „Regii timpurii au defrișat jungla și au construit orașe monumentale.

În următorii 1.000 de ani, civilizația a devenit cea mai avansată din America.

Au stăpânit matematica și astronomia, au perfecționat prima limbă scrisă din emisfera vestică și au produs opere de artă uimitoare.

Dar în 700 d.Hr. războiul, conflictele politice și foametea au zguduit lumea Maya”.

Însă descoperirea de la Kiuic dă peste cap aceste credințe vechi, sugerând că orașul a fost fondat mult mai devreme.

Naratorul a continuat: „Orașele au fost abandonate și refugiați au scăpat, fugind spre nord.

Un rege refugiat se stabilește la Kiuic, întemeiază orașul și construiește o piramidă.

Așa au crezut oamenii de știință, până acum, dar se pare că s-au pripit”.

Fundația datează din 500 d.Hr., dar refugiații Maya nu ajung decât cel puțin două secole mai târziu.

În același documentar, arheologii arată că au reușit să obțină un „instantaneu” de viață din așezarea puțin cunoscută.

Și totul a fost posibil datorită LIDAR (Light Detection and Ranging) – care le permite „îndepărtarea digitală a jungle”.

Experții au petrecut zeci de ani încercând să cartografieze și să înțeleagă Maya.

Această descoperire tehnologică a dezvăluit ruinele unei civilizații precolumbiene care a fost mult mai complexă decât se credea inițial.

Cercetătorii au cartografiat acum peste 810 mile pătrate în nordul Petenului, pilotând un avion înarmat cu milioane de lasere peste regiune, expunând 60.000 de structuri, inclusiv case, fortificații și drumuri pe o hartă 3D.

 

Sursa AICI

Registration

Aici iti poti reseta parola