Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Imagini de epocă: Aviația navală americană sărbătorește semnarea capitulării japoneze la bordul USS Missouri (BB-63)
Articole online

Imagini de epocă: Aviația navală americană sărbătorește semnarea capitulării japoneze la bordul USS Missouri (BB-63)

Al Doilea Război Mondial

În urma bombardamentelor atomice de la Hiroshima și Nagasaki de către forțele americane, împăratul Hirohito a anunțat capitularea Japoniei la 15 august 1945.

Imagini de epocă: Aviația navală americană sărbătorește semnarea capitulării japoneze la bordul USS Missouri (BB-63)

nava

Puțin peste două săptămâni mai târziu, ministrul afacerilor externe Mamoru Shigemitsu și alți câțiva oficiali japonezi s-au urcat la bordul USS Missouri (BB-63) pentru a semna documentul, cunoscut oficial sub numele de Instrumentul de capitulare.

După capitularea Germaniei în mai 1945, Aliații și-au concentrat atenția asupra japonezilor, care încă duceau lupta în Pacific. În ciuda faptului că a cunoscut succese în primii ani ai celui de-al Doilea Război Mondial, imperiul începea să piardă în mod constant din ceea ce câștigase, cu înfrângeri devastatoare în Mariane și Filipine în 1944 și ’45.

Aliații au pus ochii pe Okinawa și Iwo Jima, asigurându-și ambele în ceea ce nu poate fi descris decât ca fiind bătălii incredibil de sângeroase. S-a crezut că aceste debarcări și loviturile continue asupra forțelor țării vor forța Japonia să dea înapoi, dar, în schimb, aceasta a continuat să lupte. Acest lucru a dus la dezvoltarea Operațiunii Downfall, propunerea de invazie aliată a Insulelor Naționale – un fel de Ziua Z, dar în Asia.

La 26 iulie 1945, înainte ca planul să poată fi pus în aplicare, Aliații au emis Declarația de la Potsdam, care cerea capitularea Japoniei

Declarația a fost semnată de prim-ministrul britanic Winston Churchill, de președintele american Harry S. Truman și de președintele chinez Chiang Kai-shek. Câteva zile mai târziu, la 6 și 9 august, americanii au lansat bombele atomice Little Boy și Fat Man asupra orașelor Hiroshima și Nagasaki.

În fața unei asemenea devastări de amploare – sute de mii de persoane au fost ucise și rănite – Japonia nu a avut altă opțiune decât să se predea. La 15 august, împăratul Hirohito a făcut o transmisiune radiofonică, anunțând că guvernul țării a fost de acord cu Declarația de la Potsdam și cu capitularea Japoniei.

Instrumentul japonez de capitulare a fost semnat de Mamoru Shigemitsu, generalul Yoshijiro Umezu, generalul american Douglas MacArthur, amiralul Chester Nimitz și alți oficiali aliați la bordul navei USS Missouri, la 2 septembrie, în Golful Tokyo. Peste 250 de nave aliate au fost prezente, iar piloții s-au urcat în avioanele lor pentru a sărbători sfârșitul a ceea ce fusese un conflict istovitor și mortal pentru toți cei implicați.

Aproape imediat după aceea, au început investigațiile privind presupusele crime de război japoneze, atât pentru evenimentele care au avut loc în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cât și pentru cele care au rezultat în urma celui de-al Doilea Război Sino-Japonez. Potrivit estimărilor, între 3.000.000 și 30.000.000 de persoane au murit în mâinile Armatei Imperiale Japoneze (IJA) și ale Marinei (IJN).

Câteva mii de oficiali și militari japonezi au fost puși sub acuzare, mulți dintre ei fiind condamnați la moarte sau la închisoare.

Registration

Aici iti poti reseta parola