Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > „Românul” care a aruncat în aer monumentul unguresc de pe Tâmpa. Agentul dublu care a scris istorie
Articole online

„Românul” care a aruncat în aer monumentul unguresc de pe Tâmpa. Agentul dublu care a scris istorie

Deși puțină lume mai are idee în zilele noastre cine a fost Ilie Cătărău, din viața lui s-ar putea face nu un film, ci un serial întreg. A fost spion, terorist, om politic și hoț și a luptat pe rând pentru Rusia Țaristă, România și URSS, pentru ca la bătrânețe să se retragă într-o mănăstire din Transilvania.

Unele surse afirmă că a fost văzut în SUA și Mexic. Altele spun  că a fost arestat la Nisa pentru că a sedus o femei din America și i-a luat bijuteriile. Una dintre „legende” spune că a reușit să ajungă în Polinezia, și să devină regele tribului local, după ce a stârnit o răscoală împotriva olandezilor. În China, ar fi luptat de partea Armatei Revoluționare a Poporului.

Vrea să devină erou comunist, dar ajunge la mănăstire

lie Cătărău a supraviețuit celui de-al Doilea Război Mondial și a ajuns în Uniunea Sovietică. A locuit o vreme în RSS Moldovenească, fiind aclamat de propaganda sovietică drept un erou pe motiv că a luptat împotriva unirii cu România.
În jurul anului 1950, Cătărău a părăsit URSS și s-a întors în România. A încercat să-și valorifice trecutul în fața regimul comunist, prezentându-se ca un erou al cauzei, și a fost folosit de guvern ca denunțător al politicienilor „reacționari”.

În ultimii săi ani, Cătărău a s-a întors la credință și a devenit călugăr al Bisericii Ortodoxe Române. Ca să fie acceptat de autoritățile Bisericești a fost nevoie de intervenția lui Petru Groza. Unii spun că Groza ar fi vrut să-l reactiveze ca spion român, dar Cătărău a murit înainte ca acest lucru să se întâmple.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola