Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Icoana pictată pe blatul mesei la care Mântuitorul a mâncat împreună cu Fecioara Maria şi Dreptul Iosif
Articole online

Icoana pictată pe blatul mesei la care Mântuitorul a mâncat împreună cu Fecioara Maria şi Dreptul Iosif

O adevărată fortăreaţă, Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Vladimir (Rusia) a fost înfiinţată în 1108 pe râul Klyazma de către monahul Vladimir, care a condus în calitate de mare prinţ de Kiev în perioada 1113-1125

În timpul unei vizite la Vladimir, în 1767, împărăteasa Ecaterina cea Mare a mers la catedrala Adormirea Maicii Domnului şi a sprijinit personal lucrările de renovare. A fost adăugată o biserică, în 1862, închinată Sf Gheorghe, în zona plasată dintre turnul clopotniţei şi catedrală.

Au avut loc lucrări de restaurare în 1880, care au pus în valoare o parte a frescelor lui Andrei Rublev şi ulterior care s-au încheiat în 1980.

Icoana Maicii Domnului Vladimirskaia

Catedrala găzduieşte Icoana Maicii Domnului Vladimirskaia care a fost pictată de Sfântul Evanghelist Luca, din blatul de masă la care Mântuitorul a mâncat împreună cu Fecioara Maria şi Dreptul Iosif, potrivit portalului specializat doxologia.ro, citat de Agerpres.

În 1311, Patriarhul Constantinopolului Luca Hrisoverga a dăruit această icoană cneazului Gheorghe Vladimirovici al Kievului. Fiul acestuia, Andrei Bogoliubsky, a adus icoana în oraşul Vladimir în 1155 şi a aşezat-o în Catedrala Adormirea Maicii Domnului pe care a ctitorit-o. De la acest moment, a fost denumită Icoana Maicii Domnului din Vladimir (Vladimirskaia).

În timpul invaziei, din 1395, a hanului tătar Tamerlan, icoana a fost dusă la Moscova pentru a înlesni apărarea oraşului.

În urma rugăciunilor preoţilor, care au invocat ajutorul Maicii Domnului, hanul tătar a avut o viziune în noaptea de dinaintea atacului care l-a înfricoşat şi a renunţat să mai asedieze oraşul.

În data de 26 august, creştinii ortodocşi din Rusia sărbătoresc icoana Preasfintei Născătoare de Dumnezeu din Vladimir.

 

 

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola