Evenimentul Istoric > Articole online > Iată cine i-ar lua locul lui Putin dacă ar reînvia monarhia în Rusia. Legătura cu România
Articole online

Iată cine i-ar lua locul lui Putin dacă ar reînvia monarhia în Rusia. Legătura cu România

În condițiile în care Casa Imperială a Rusiei nu reprezintă o amenințare pentru viitorul său, putem face un exercițiu de imaginație: cine l-ar detrona teoretic pe Putin, dacă Rusia ar reveni la monarhie?

Este vorba despre o femeie născută la 23 decembrie 1953.  Numele ei: Arhiducesa Maria Vladimirovna, descendent al țarilor ruși. Tatăl ei, arhiducele Vladimir Kirillovici, a murit în Miami, Florida (SUA) în 1992, iar de atunci Maria Vladimirovna i-a succedat ca pretendent la tronul imperial al Rusiei.

Tatăl ei a fost printre puținii membri ai dinastiei Romanov, care au scăpat cu viață din asasinatele din timpul Revoluției din octombrie 1917.

Maria s-a născut la Madrid, unde familia ei se afla în exil. Tatăl ei a condus dinastia Romanov timp de 54 de ani (1938-1992).

Cum Maria era singurul său copil, după decesul său ea a devenit candidatul principal la tron, în cazul în care vreodată, pe parcursul vieții ei, Rusia s-ar întoarce la monarhie.

Maria Vladimirovna s-a căsătorit la 22 septembrie 1976 cu prințul german Franz Wilhelm al Prusiei, descendent al unei alte dinastii imperiale detronate, casa de Hohenzollern.

Franz Wilhelm este strănepotul ultimului împărat german Wilhelm al II-lea, care a jucat un rol central în timpul Primului Război Mondial. Fiul celor doi, George Mihailovici, este din punct de vedere patern membru al casei imperiale germane de Hohenzollern.

Practic, în cazul revenirii monarhiei în Rusia, următorul pretendent la tron ar fi un prinț german al casei de Hohenzollern.

Familia imperială a Rusiei a condus Imperiul Țarist între 1613 și 1917. Maria este pe linie paternă stră-strănepoata Împăratului Alexandru al II-lea.

Ea a fost botezată de regina Ioana a Bulgariei și de Principele Nicolae al României (1903-1978), principele la rândul său fiind botezat de Țarul Nicolae al II-lea al Rusiei.

Pretențiile ei imperiale și titlul de arhiducesă sunt însă contestate de o altă aripă a familiei Romanov, mai exact de verișorii ei, prinții Nicholas și Dimitri Romanov.

Un moment cheie în această dispută a avut loc în 2003, când ea a fost felicitată cu ocazia împlinirii a 50 de ani, de către Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse Kiril I. În 2013, cu ocazia împlinirii a 60 de ani, Biserica Ortodoxă i-a recunoscut titlul de pretendentă la tronul Rusiei, dacă vreodată țara s-ar întoarce la monarhie.

În decembrie 2013, ea a fost primită în SUA de către Biserica Ortodoxă Rusă cu toate onorurile și recunoașterea cuvenite conducătorului Casei Imperiale a Rusiei.

A fost invitată personal de Patriarhul Kirill I și a participat în 2018 la comemorarea centenariului de la asasinarea strămoșilor ei.

Printre altele, ea a fost decorată și de Biserica Ortodoxă din Moldova cu medalia Sfânta Parascheva.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola