Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Huliganul cu nume evreiesc al lui Hitler e portretizat de evreul Felix Aderca
Articole online

Huliganul cu nume evreiesc al lui Hitler e portretizat de evreul Felix Aderca

Hitler însuși nu era un antisemit înnăscut, ci unul făcut și, pe lângă lipsa lui de pregătire ideologică, mai suferea de unele apucături ascetic, fanatice, de un caracter absolut iudaic, scria Felix Aderca în ianuarie 1935.

Felix Aderca sau F. Aderca, născut ca Froim Zelig Adercu sau Froim Zelig (Froim Zeilic) Aderca, cunoscut și ca Zelicu Froim Adercu sau Froim Aderca, născut pe 13 martie 1891 la Puiești, județul Tutova și mort pe 12 decembrie 1962 în București, a fost un prozator, romancier, poet, dramaturg, estetician, eseist și critic literar român, de origine evreiască, considerat ca un reprezentant al modernismului literar în cadrul literaturii române.

Respingerea deschisă a tradiției de către Aderca, socialismul și pacifismul său și explorarea de către el a unor subiecte controversate au condus la mai multe scandaluri, făcându-l o țintă principală a atacurilor presei de extrema dreaptă din perioada interbelică.

În calitate de membru al comunității evreiești din România și de critic vocal al antisemitismului, scriitorul a fost persecutat de regimurile fasciste succesive înainte și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

El și-a reluat apoi activitățile de scriitor și de promotor cultural, dar, după ce a eșuat în procesul de adaptarea completă a stilului său la cerințele stabilite de regimul comunist, a trăit ultimii săi ani de viață în obscuritate.

Căsătorit cu poeta și romanciera Sanda Movilă, Aderca s-a remarcat, de asemenea, prin activitatea sa în cadrul comunității literare interbelice, fiind intervievatorul altor scriitori și persoana care a stimulat inițierea mai multor proiecte jurnalistice colective.

Interesul pentru diferitele aspecte ale contribuțiilor sale literare a fost reaprins la sfârșitul secolului al XX-lea și începutul secolului al XXI-lea.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola