Evenimentul Istoric > Articole online > Hrușciov doboară un avion spion american și se împușcă singur în aripă
Articole online

Hrușciov doboară un avion spion american și se împușcă singur în aripă

Pilotul Francis Gary Powers, de 30 de ani, are timp să se catapulteze, însă este capturat de agenții KGB.

Secretarul general al Partidului Comunist al URSS, Nikita Hrușciov, este informat de incident chiar în timp ce asistă la parada de 1 mai din Piața Roșie.

Păstrează secretul timp de cinci zile și dezvăluie doborârea avionului într-un discurs în fața Sovietului Suprem.

Americanii, bazându-se pe informațiile culese de serviciile lor secrete, cred că pilotul este mort, și afirmă că era vorba de un zbor militar de rutină.

Însă, pe 7 mai, Hrușciov scoate jokerul pe masă: face publică situația prizonierului și pretinsele sale mărturisiri.

Realitatea era că misiunea lui Powers fusese ordonată de CIA, nu de armata americană. Este condamnat pentru spionaj la zece ani de închisoare, însă este schimbat în 1962 cu un agent sovietic născut în Anglia, colonelul KGB William Fischer alias „Rudolf Abel” și care fusese arestat în 1957.

Francis Gary Powers moare într-un accident de elicopter, în 1977 și primește onoruri militare postume abia pe 1 mai 2000.

Administrația americană este pusă într-o postură ridicolă, iar președintele Dwight Eisenhower este nevoit să renunțe la participarea la un summit la Paris cu Hrușciov, cu președintele francez De Gaulle și cu premierul britanic MacMillan.

Scopul summit-ului era pregătirea unui tratat de limitare a experimentelor nucleare.

Amânarea întrunirii reprezenta o lovitură dată procesului de destindere, inițiat de Hrușciov.

Printr-un efect de bumerang, liderul de la Kremlin se trezește cu poziția fragilizată în fruntea URSS. Aripa comunistă dură, care îi reproșa denunțarea crimelor lui Stalin, ruptura cu chinezii și apropierea de americani, începe să ridice din nou capul.

Pasul înapoi făcut în fața ultimatumului lui Kennedy, în octombrie 1962, cu prilejul crizei rachetelor cubaneze, îi va fi fatal lui Hrușciov.

Acesta va fi demis în 1964 de o „troika” condusă de Leonid Brejnev, iar URSS se întoarce în semi-îngheț.

Zborul avionului U-2 și schimbul de spioni Powers-Abel îl vor inspira pe regizorul Steven Spielberg să realizeze filmul din 2015, „Podul spionilor”.

Registration

Aici iti poti reseta parola