Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > Hrana bucureștenilor în martie 1945. Supărarea d-lui Stamate distribuitorul exclusiv de carne de cal și măgar în Capitală
Articole online

Hrana bucureștenilor în martie 1945. Supărarea d-lui Stamate distribuitorul exclusiv de carne de cal și măgar în Capitală

Prin grija Comitetelor cetățenești s-a distribuit în două măcelării din Calea Moșilor carne de miel, fără bon, cu prețul 1600 lei kg.

Cu același preț ar urma să fie vândută și carnea de măgar, care s-ar mai pune eventual în vânzare.

Prețul de desfacere nu mai convine d-lui Al. Stamate din str. Teodor Speranță 174, reprezentantul exclusiv al desfacerii de cai și măgari din Capitală, care a cerut majorarea prețurilor pentru un motiv extrem de interesant.

Se știe că potrivit normelor veterinare în vigoare, caii nu pot fi tăiați decât numai după ce li se fac injecțiile cunoscute sub numele de maleinizări, care au ca scop imunizarea animalelor contra unor anumite boli.

Se întâmplă adesea să moară calul maleinizat înainte de a fi tăiat, ceea ce constituie un risc neprevăzut, având ca prim efect scumpirea mărfii.

Tendința d-lui Stamate este de a stabili un preț mai mare per kg care să includă și costul cailor care mor înainte de a fi sacrificați.

Restaurantele duc mare lipsă de alimente.

Aprovizionarea localurilor de consumație se face cu mare greutate, la prețuri care depășesc orice posibilitate normală a patronilor.

Astfel, unul din marile localuri de categoria I, cunoscut pe vremuri pentru grătarul său neîntrecut, n-avea într-una din „zilele oprite” decât niște saramură de ciortan, un pește țigănesc, pe care altădată nu l-ar fi pus în galantar nici dacă era cerut de vreun client „damblagiu”.

 

Sursa: Gazeta Municipală din 18 martie 1945

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola