Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > Hrana bucureștenilor în martie 1945. Supărarea d-lui Stamate distribuitorul exclusiv de carne de cal și măgar în Capitală
Articole online

Hrana bucureștenilor în martie 1945. Supărarea d-lui Stamate distribuitorul exclusiv de carne de cal și măgar în Capitală

Prin grija Comitetelor cetățenești s-a distribuit în două măcelării din Calea Moșilor carne de miel, fără bon, cu prețul 1600 lei kg.

După o așteptare de patru luni, d-na Sofia Chicoș, deținătoarea unui compartiment de pescărie din Piața Națiunii a primit, în fine, un bon de 300 kg pește la repartiția 7 martie.

Plecând de la biroul INCOOP, cu bonul de 300 kg, la distribuire a primit numai 200 kg.

Pescărița a cerut pe loc recântărirea mărfii lucru care a fost refuzat de d. Nae Popescu de la INCOOP.

Reclamând cazul d-lui Jean Mihăilescu, inspectorul delegat cu conducerea biroului peștelui din Primăria Municipiului, s-a procedat la cântărirea peștelui, verificându-se temeinicia reclamației.

Acest caz și altele mai vechi au determinat Primăria Municipiului să înființeze un post fix de cântare pe platoul de distribuție a peștelui.

Consumatorii din cartierul Ghencea se plâng că brutarul Petre Pogonaru din str. Petre Ispirescu fabrică o pâine insuportabilă.

O face cu aceeași făină care se dă tuturor brutarilor și de aceea pare ciudat cazul, cu cât alți brutari din cartier produc o pâine mai acceptabilă.

O cercetare a medicului de la Circa sanitară respectivă ar obliga pe domnul brutar să se mai gândească și la domnii consumatori.

Prețul arpagicului atinge 1000 lei kg. la detail, în halele Capitalei.

Se mai vinde un fel de arpagic cu 500-600 lei kg, dar acela este din varietatea care pus în pământ nu răsare niciodată.

Un kilogram de alviță costă între 2000-2500 lei, după calitate.

Lăsatul secului nu mai tihnește multora, care se mulțumeau în alți ani să aibă alviță în lipsă de alte bunătăți.

Alvița de război are o culoare și niște culori care inspiră teamă stomacurilor rebele.

La unele fructării din centru, miezul de nucă se vinde cu 2800 lei kg. În mai puțin de zece zile s-a înregistrat o scumpire de 1000 lei la kg.

Bonul nr. 1 zahăr a fost lichidat aproape total de băcăniile din București.

Se așteaptă sosirea unei importante cantități de la fabricile din Bod și Arad, cu care să înceapă distribuirea pe bonul nr. 2.

Prin decizia Oficiului de aprovizionare al Municipiului, prețul cărnii de cal era fixat la 420 lei engross și 500 lei kg cu amănuntul.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola