Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Hitler a fost fermecat de Paris
Articole online

Hitler a fost fermecat de Paris

Pe 23 iunie 1940, Adolf Hitler vizitează principalele obiective turistice din capitala Franței, aflată acum în teritoriul ocupat de germani.

În prima și ultima sa vizită la Paris, Hitler și-a trecut mormântul lui Napoleon pe lista obiectivelor de vizitat.

„A fost cel mai grozav și mai frumos moment din viața mea”, a spus el la plecare.

Nu puțini au găsit asemănări între Hitler și Napoleon.

Printre multe alte coincidențe, amândoi au fost străini în țările pe care le-au condus (Napoleon era italian, Hitler, austriac); ambii au invadat Rusia în timp ce pregăteau invadarea Angliei; amândoi au cucerit orașul rusesc Vilna într-o zi de 24 iunie; amândoi aveau o memorie vizuală excepțională; ambii aveau sub 1,75 înălțime.

Ca un omagiu adus împăratului francez, Hitler a ordonat ca rămășițele pământești ale fiului lui Napoleon să fie aduse de la Viena la Paris, pentru a se odihni lângă cele ale tatălui.

Însă Hitler nu ar fi fost Hitler dacă se limita să caște gura la atracțiile turistice.

Cu aceeași ocazie, el a ordonat distrugerea a două monumente din Primul Război Mondial: unul, dedicat generalului Charles Mangin, erou de război francez, altul dedicat lui Edith Cavell, o infirmieră britanică împușcată de un pluton de execuție german pentru că a ajutat niște soldați aliați să fugă din Bruxelles-ul ocupat de germani.

Hitler ura orice evocare a înfrângerilor trecute ale germanilor.

Timp de luni întregi după vizita sa la Paris, Hitler își va exprima entuziasmul. Fusese atât de impresionat încât i-a cerut arhitectului și prietenului său Alfred Speer să refacă planurile pentru un program masiv de a construi noi edificii în Berlin.

Era o tentativă de a învinge Parisul, nu cu bombele, ci cu superioritatea și monumentalitatea arhitecturii.

„Nu-i așa că Parisul era frumos?”, îl întreba Hitler pe Speer. „Dar Berlinul trebuie să fie mult mai frumos. Când vom termina (lucrările) la Berlin, Parisul va fi doar o umbră.”

Registration

Aici iti poti reseta parola