Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Hitler a declarat război Americii după Pearl Harbor. Dacă nu ar fi făcut-o?
Articole online

Hitler a declarat război Americii după Pearl Harbor. Dacă nu ar fi făcut-o?

Iată ce trebuie să reținem: declarația lui Hitler împotriva Statelor Unite nu a fost o gafă. A fost o recunoaștere a faptului că, declarată sau nu, a existat deja o stare de război între cele două națiuni. Dacă Germania nu i-ar fi declarat niciodată război Statelor Unite în timpul celui de-al doilea război mondial?

Savanții și analiștii s-au întrebat de mult dacă acest lucru a reprezentat unul dintre marile „ce-ar fi” din Al Doilea Război Mondial; ar fi putut germanii să țină Statele Unite în afara războiului sau cel puțin să scadă sprijinul popular pentru luptele din Teatrul European, refuzând să adere la ofensiva japoneză?

Decizia de a declara război Statelor Unite, scutind în mod eficient administrația Roosevelt de responsabilitatea de a mobiliza sentimentul american pentru război în Europa, printre cele mai mari gafe ale lui Hitler?

Probabil ca nu.

Washingtonul și Berlinul au convenit că războiul era inevitabil; singura întrebare era cine va trage primele focuri.

Statele Unite și Germania se aflau în război, cu excepția neoficial, cu mult înainte de decembrie 1941.

De la începutul anului 1941 (cel puțin) Statele Unite au trimis materiale de război și bunuri economice către Regatul Unit, permițând guvernului britanic să continue războiul.

Soldații americani, marinarii și aviatorii au servit în forțele armate britanice, deși nu în număr mare. Și la sfârșitul verii lui 1941, Statele Unite s-au trezit efectiv în război în bătălia din Atlantic.

Incidentul Greer, în care un distrugător american s-a luptat cu un submarin german, a amplificat conflictul.

Fireside Chat, pronunțat de președintele Roosevelt la 11 septembrie 1941, a arătat clar că Statele Unite erau deja practic în război cu Germania:

„Patrula noastră navală și aeriană – care operează acum în mare număr pe o vastă întindere a Oceanului Atlantic – are datoria de a menține politica americană de libertate a mărilor – acum.

Asta înseamnă, foarte simplu, foarte clar, că navele și avioanele noastre de patrulare vor proteja toate navele comerciale – nu numai navele americane, ci navele de sub orice pavilion – angajate în comerțul din apele noastre.

Le vor proteja de submarine; le vor proteja de atacatori de suprafață. Nu este un act de război din partea noastră atunci când decidem să protejăm mările care sunt vitale pentru apărarea americană. Agresiunea nu este a noastră. A noastră este doar apărare.

Dar să fie clar acest avertisment. De acum înainte, dacă vasele de război germane sau italiene intră în ape, a căror protecție este necesară pentru apărarea americană, o fac pe propria răspundere”.

Pagini: 1 2 3 4

Registration

Aici iti poti reseta parola