Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Guvernul Statelor Unite ale Americii anunță „un ajutor” de 120 de milioane de dolari în Taiwan, în urma amenințărilor venite din partea Chinei
Caleidoscop

Guvernul Statelor Unite ale Americii anunță „un ajutor” de 120 de milioane de dolari în Taiwan, în urma amenințărilor venite din partea Chinei

sua

Guvernul Statelor Unite ale Americii anunță „un ajutor” de 120 de milioane de dolari în Taiwan, în urma amenințărilor venite din partea Chinei

Relația dintre China și Taiwan a fost mereu controversată și complexă, însă în acest moment, riscul unui conflict între cele două state se află la cel mai ridicat nivel din ultimele decenii.

 Suma de 120 de milioane de dolari reprezintă vânzarea de armament naval, necesar pentru întărirea statului insular în cazul unei posibile agresiuni venite din partea Chinei. Statele Unite au luat această decizie având în vedere ultimele incursiuni ale Chinei în spațiul aerian taiwanez. În ultimele luni, armata chineză a intensificat activităţile militare în apropierea Taiwanului. Administraţia de la Taipei susţine că Taiwanul este independent şi avertizează că îşi va apăra democraţia şi libertăţile.

Această tranzacție se referă la piese de schimb pentru nave şi sisteme navale, care are rolul de a îmbunătăți „capacitatea beneficiarului de a face faţă ameninţărilor actuale şi viitoare”, potrivit informațiilor furnizate de Pentagon. Până în acest moment, între cele două țări au mai avut loc trei tranzacții de acest fel.

Acordul urmează să intre în vigoare într-o lună şi va ajuta navele taiwaneze să-şi „întărească pregătirea de luptă în lumina recentelor activităţi frecvente ale avioanelor şi navelor de luptă chineze în apropiere de apele noastre şi de spaţiul nostru aerian”.

Taiwanul a înregistrat în 2021 un număr de 969 de incursiuni de avioane chineze în zona sa de apărare aeriană şi alte peste 470 de la începutul anului în curs:

„Taiwanul face parte din China, iar trupele chineze vor continua să întărească pregătirile militare pentru a împiedica interferențele forțelor străine și acțiunilor celor care susțin independența Taiwanului”, au declarat la începutul lunii autoritățile din China.

Statele Unite, deși nu recunosc oficial Taiwanul ca stat, îl sprijină cu armament, iar recent, președintele Joe Biden a spus că SUA ar fi dispuse să apere această țară insulară dacă China ar ataca-o. 

Taiwanul, recunoscut până la începutul anilor 1970 drept „China legitimă” de țările lumii occidentale, este moștenirea Războiului Civil Chinez, în urma căruia comuniștii au câștigat puterea în China continentală, iar Kuomintang (Partidul Naționalist Chinez) s-a refugiat pe insulă. 

Registration

Aici iti poti reseta parola