La începutul lunii februarie 1938, premierul Goga prezintă Regelui Carol al II-lea demisia neașteptată a guvernului său. Criza guvernamentală fost urgent rezolvată de Rege, nu cum se întâmplă în aceste zile cu învestirea guvernului Orban.
Nae Ionescu scria, pe 14 februarie 1938, în „Cuvântul”: „Demisia d-lui Goga nu a surprins pe nimeni. Cel mult pe domnia sa. Pe domnia sa, pentru că nestăpânind vizual câmpul politic, nu mai putea deosebi esențialul de accidental”.
Demisia guvernului Goga avusese loc în dimineața de joi, 10 februarie, la sfârșitul unei întrevederi între premier și Rege. Nae Ionescu trăgea linie: „ Demiterea lui nu este un rău sau un bine, este ceva ce nu putea să nu se facă!”.
Odată deschisă criza politică, Regele începe imediat consultările cu liderii paridelor pentru formarea unui nou guvern. Suveranul i-a convocat, pe rând, la Palat, pe Dinu Brătianu, Vaida-Voevod, G.G. Mironescu, Angelescu, gen. Văitoianu, mareșal Averescu, Maniu, Argetoianu, Guță Tătărăscu și Armand Călinescu.
Dintre cei convocația de Rege, numai președintele Partidului Radical-Țărănesc, aflat în străinătate, nu s-a prezentat. Partidul Minorităților, Zelea Codreanu și președintele PSD nici nu au fost băgați în seamă. Azi, PSD e convocat la Cotroceni, dar ține nasul pe sus deși la alegerile europarlamentare din mai 2019 a luat un procent de vai de capul lui.
Maniu a respins inițativa Regelui de a instala un guvern de personalități, care să guverneze fără parlament, Goga nici el nu a vrut să participe la guvernul de uniune națională, iar PNL și-a reconfirmat linia tradițională de devotament față de Tron.
La 11 februarie avea deja loc ceremonia de învestire a guvernului de uniune națională condus de Patriarhul Miron Cristea.
În declarația către popor, Regele anunța: „Acest guvern va despoliticianiza viața administrativă și gospodărească a Statului, va alcătui schimbările constituționale care să corespundă nevoilor noi ale țării de astăzi, a unei Românii ce trebuie să se întărească”.
În ziua numirii guvernului Miron Cristea a fost proclamată și starea de asediu în toată țară. Azi, guvernul Dăncilă nu se dă plecat de la Palatul Victoria deși e asediat politic din toate părțile…