Artiștilor rebeli li se alătură arhitectul Otto Wagner și muzicianul Arnold Shoenberg. Acesta din urmă, întemeietorul școlii muzicale de la Viena, se află la originea muzicii moderne.
Obiectivele noii mișcări au fost exprimate de către criticul literar Hermann Bahr, în primul număr al revistei Ver Sacrum („Primăvară sacră”) lansate de grup în 1898.
Iată ce scria Bahr:
„Arta noastră nu este o luptă a artiștilor moderni împotriva celor din trecut, ci promovarea artelor împotriva colportorilor care se pretind artiști și care au un interes comercial să nu lase arta să înflorească. Alegerea între comerț și artă este miza Secesiunii noastre. Nu este o dezbatere despre estetică, ci o confruntare între două stări de spirit diferite.”
Secession constituie una dintre cele mai frumoase ilustrări ale curentului Art Nouveau. Actul de naștere al acestuia îl constituie primele afișe ale lui Alfons Mucha, la Paris, în perioada 1894-1895.
Art Nouveau este considerată forma vizuală a Simbolismului, curent poetic apărut în Franța și Belgia.
Art Nouveau se inspiră din armonia naturii, din culorile și volutele sale, punându-și amprenta pe urbanismul Vienei.
Chiar și astăzi se mai pot observa în capitala Austriei construcțiile elegante și delicate ale lui Otto Wagner și ale discipolilor săi, caracterizate prin motive sobre cu forme geometrice.