Un detaliu important despre modul în care acest Grup și-a câștigat influența este prietenia care i-a legat pe inițiatorul reuniunilor Bilderberg, Prințul Bernhard al Olandei, și Allen Dulles, cel mai longeviv director al CIA, conducând Agenția din 1953 până în 1961.
Un document recent declasificat de CIA dezvăluie legăturile strânse care au existat între Dulles și Grupul Bilderberg. Este o scrisoare trimisă lui Allen Dulles de Joseph E. Johnson, președintele Fundației Carnegie pentru Pacea Internațională. La acea dată, Johnson era șeful comisiei care se ocupa de relațiile Europa-America în cadrul Grupului Bilderberg. Aflăm din document că înainte de desfășurarea reuniunii din acel an, directorul CIA era informat asupra temelor care urmau să fie discutate.
Foto: Allen Dulles
Scrisoarea a fost trimisă pe 21 mai 1958 de la sediul central al Fundației. Johnson a scris:
”Dragă Allen,
Cunoscând interesul tău pentru Grupul Bilderberg, m-am gândit că ți-ar plăcea să vezi raportul discuțiilor de la o ședință lărgită a Comitetului de organizare, ținută acum o lună. Este un raport destul de exact, deși nu transpune destul de clar divergențele dintre, de exemplu, Fritz Erler (politician social-democrat vest-german n.n.) și Denis Healey (laburist britanic n.n.), pe de o parte, și Spaak (Paul-Henry Spaak a fost un politiician belgian, la acea dată fiind secretarul general al NATO n.n.) și americanii, de cealaltă parte.
Cu adânc respect,
Joseph E. Johnson”
Raportul asupra discuțiilor era atașat scrisorii, dar el nu se regăsește în setul desecretizat.
Se știe, totuși, ce s-a discutat la reuniunea Grupului, desfășurată în 13-15 septembrie 1958, în Buxton, Marea Britanie: viitorul Apărării NATO, cooperarea economică a Occidentului, abordarea Vestului față de Rusia Sovietică și comunism.
Atașat găsiți o copie a scrisorii.