Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Grindă romană rară de oțel a fost descoperită la fortul 46 de pe Zidul lui Hadrian
Articole online

Grindă romană rară de oțel a fost descoperită la fortul 46 de pe Zidul lui Hadrian

oțel

Grindă romană rară de oțel a fost descoperită la fortul 46 de pe Zidul lui Hadrian

Milecastle 46 a fost o mică fortăreață la nord de Magna (Fortul roman Carvoran) de pe Zidul lui Hadrian, situată în apropierea satului Greenhead din Northumberland, Anglia.

De-a lungul secolelor, piatra de la fort și de la Magna a fost jefuită pentru construcția castelului Thirlwall din apropiere, un castel din secolul al XII-lea construit ca locuință a familiei Thirlwall și folosit pentru a se apăra de raidurile scoțienilor.

Din fort a rămas foarte puțin astăzi, cu excepția unei platforme ușoare, acoperite cu gazon și a unor terasamente vizibile prin fotografiere aeriană.

Săpăturile recente de la Milecastle 46 fac parte dintr-un proiect de 5 ani al Vindolanda Trust pentru a studia Magna și peisajul înconjurător. Proiectul a fost sprijinit de Fondul Național de Patrimoniu al Loteriei cu un grant de 1,625 milioane de lire sterline.

Săpăturile din straturile superioare ale fortului au scos la iveală o grindă de oțel rară, realizată din aliaj de cupru, care datează din perioada romană. Bârna de oțel măsoară 22 cm și are o gaură centrală pentru a ține un lanț de suspendare.

Unul dintre capetele grinzii era finisat cu un design tipic cu trei muchii și o gaură de suspendare de care era atârnat un platou de cântar cu lanțuri, în timp ce la celălalt capăt se aflau contragreutăți pentru a fi folosite ca balanță oficială pentru cântărirea mărfurilor.

Obiectul unic descoperit la fort

O caracteristică a acestei balanțe de oțel este faptul că de la punctul de sprijin până la un capăt al grinzii se află unsprezece puncte circulare mici și uniform distanțate, cu inserții de argint, așezate la 10 mm una de alta, folosite ca repere pentru deplasarea greutăților de măsurare de-a lungul brațului.

Potrivit cercetătorilor:

„Un dispozitiv portabil de oțel de această mărime și calibru ar fi putut fi folosit de un funcționar fiscal, un comerciant sau un negustor roman priceput pentru a cântări obiectele mici, de mare valoare, care treceau prin castelul kilometric de la Magna. Astfel de posturi comerciale ar fi funcționat în ambele sensuri, taxând bunurile care intrau și ieșeau de la granițele imperiului. Armata romană și împăratul își luau partea lor din acest comerț potențial profitabil.”

Nu toate forturile erau potrivite pentru această sarcină, dar fortul numărul 46 de la Magna s-a dovedit a fi o alegere excepțională. Acesta era poziționat strategic la o intersecție unde se intersectau trei drumuri romane majore: Stanegate, Maiden Way și Military Road. Această locație ideală a facilitat colectarea și controlul eficient al impozitelor, oferind în același timp un acces convenabil la regiunile nordice de dincolo de Zid.

În timpul perioadei romane târzii a avut loc un comerț semnificativ, deoarece artefactele din argint tăiat și sticlă au fost trimise spre nord, în afara imperiului, pentru a câștiga loialitatea triburilor nordice. Este posibil ca această practică să fi contribuit în mod neintenționat la o creștere a raidurilor de dincolo de graniță în provincia Britannia.

Registration

Aici iti poti reseta parola