Aristotel Onassis, supranumit Grecul de Aur, a murit la Paris, pe 15 martie 1975, şi a fost înmormântat alături de fiul său, pe Insula Skorpios.
Potrivit testamentului lăsat de Aristotel Onassis, fiica sa Christina a moştenit 55% din avere, iar restul de 45%, care i-ar fi revenit fiului său, a fost utilizat pentru crearea Fundaţiei Alexander S. Onassis.
Sănătatea lui Onassis s-a deteriorat după moartea fiului său, Alexander, la 24 de ani, într-un accident de avion la Atena, în 1973.
Maria Callas și Jacqueline Kennedy
A rămas în istorie pentru succesul în afaceri, fiind şi fondator al companiei Olympic Airways, dar şi pentru viaţa personală, în care şi-au făcut loc personalităţi feminine precum Athina Livanos, Maria Callas sau Jacqueline Kennedy.
Aristotelis Sokratis Onassis s-a născut la 15 ianuarie 1906, la Smyrna, astăzi Izmir, Turcia. Fiu al unui comerciant de tabac din comunitatea grecească din oraş, a trăit într-un mediu de oameni înstăriţi.
Mama sa, Penelope, a murit când avea şase ani. Tatăl său, Socrates, s-a recăsătorit şi a avut mai mulţi copii.
În 1919, anul în care forţele greceşti au invadat Smyrna, Aristotelis Onassis lucra la un birou al tatălui său. Până la vârsta de 16 ani, cunoştea deja încă trei limbi: spaniolă, turcă şi engleză, pe lângă cea maternă – greaca, potrivit biografiei publicate pe www.famous-entrepreneurs.com.
În 1922, turcii au recâştigat controlul asupra teritoriului său natal, declanşând tensiuni etnice în regiune. Mai mulţi membri ai familiei au murit atunci, iar tatăl său a fost închis pentru că ar fi complotat cu foştii ocupanţi greci.
Plecat de acasă cu 250 de dolari în buzunar
Tânărul Onassis a reuşit să-şi ajute familia să fugă în Grecia. Când tatăl a fost eliberat şi s-a întors în familie, relaţiile dintre cei doi s-au răcit, astfel că Aristotel a decis să plece pentru a-şi găsi rostul în altă parte.
A navigat spre Argentina în 1923, având doar 250 de dolari în buzunar. În Buenos Aires, a avut mai multe locuri de muncă pasagere înainte să se angajeze ca electrician la United River Plate Telephone Company, conform articolului „Headliners, Aristotel Onassis is Dead”, publicat de New York Times, la 16 martie 1975 șoi citat de Agerpres.
Argentinian naturalizat, Onassis a primit, mai târziu, cetăţenia elenă, fiind numit consul general adjunct al Greciei la Buenos Aires, în 1931.
Primul milion
Reia legăturile cu tatăl său şi începe o afacere de import de tutun, care îi aduce primul milion de dolari până să împlinească 25 de ani, conform www.famous-entrepreneurs.com.
După întoarcerea la Atena, pentru înmormântarea tatălui său, pleacă la Londra, unde află de situaţia dificilă a unor armatori canadieni, în contextul crizei economice mondiale. Astfel, ajunge să cumpere de la aceştia şase vapoare la un preţ de 20.000 de dolari fiecare, potrivit www.greece.org. A rebotezat primele două vase lansate la apă ”Onassis Socrates” şi ”Onassis Penelope”, în memoria părinţilor.
Vapoarele sale încep să efectueze transporturi de marfă în Oceanul Atlantic. În acea perioadă, Onassis şi-a împărţit timpul între Londra şi Buenos Aires, unde se aflau birourile companiei sale, Olympic Maritime S.A.
În război
În 1935, intră în afaceri cu tancuri petroliere. Însă, în 1939, imperiul în creştere al lui Onassis intră sub ameninţarea războiului. Ajuns în SUA, la New York şi Washington, încheie acorduri pentru a-şi salva flota.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, şi-a închiriat vapoarele forţelor aliate care luptau împotriva Germaniei şi a Japoniei.
În timpul anilor de război, îşi petrece timpul în Long Island şi la Hollywood.
Două căsătorii
O întâlneşte pe Athina (Tina) Livanos, tânăra fiică a magnatului elen Stavros Livanos. În pofida opoziţiei din partea lui Stavros Livanos, cei doi se căsătoresc la Catedrala Ortodoxă din New York, la 28 decembrie 1946.