Grecul de Aur, averea, iubirile și suferințele sale

 

A deținut cea mai mare flotă privată din lume, a fost considerat cel mai bogat om al timpului său, a construit primele supertancuri petroliere, s-a iubit cu femei celebre, dar nici chiar el nu a fost nemuritor.

Aristotel Onassis, supranumit Grecul de Aur, a murit la Paris, pe 15 martie 1975, şi a fost înmormântat alături de fiul său, pe Insula Skorpios.

Potrivit testamentului lăsat de Aristotel Onassis, fiica sa Christina a moştenit 55% din avere, iar restul de 45%, care i-ar fi revenit fiului său, a fost utilizat pentru crearea Fundaţiei Alexander S. Onassis.

Sănătatea lui Onassis s-a deteriorat după moartea fiului săuAlexander, la 24 de ani, într-un accident de avion la Atena, în 1973.

Maria Callas și Jacqueline Kennedy

A rămas în istorie pentru succesul în afaceri, fiind şi fondator al companiei Olympic Airways, dar şi pentru viaţa personală, în care şi-au făcut loc personalităţi feminine precum Athina Livanos, Maria Callas sau Jacqueline Kennedy, conform www.greekshippinghalloffame.org.

Aristotelis Sokratis Onassis s-a născut la 15 ianuarie 1906, la Smyrna, astăzi Izmir, Turcia. Fiu al unui comerciant de tabac din comunitatea grecească din oraş, a trăit într-un mediu de oameni înstăriţi.

Mama sa, Penelope, a murit când avea şase ani. Tatăl său, Socrates, s-a recăsătorit şi a avut mai mulţi copii.

În 1919, anul în care forţele greceşti au invadat Smyrna, Aristotelis Onassis lucra la un birou al tatălui său. Până la vârsta de 16 ani, cunoştea deja încă trei limbi: spaniolă, turcă şi engleză, pe lângă cea maternă – greaca, potrivit biografiei publicate pe www.famous-entrepreneurs.com.

În 1922, turcii au recâştigat controlul asupra teritoriului său natal, declanşând tensiuni etnice în regiune. Mai mulţi membri ai familiei au murit atunci, iar tatăl său a fost închis pentru că ar fi complotat cu foştii ocupanţi greci.

Plecat de acasă cu 250 de dolari în buzunar

Tânărul Onassis a reuşit să-şi ajute familia să fugă în Grecia. Când tatăl a fost eliberat şi s-a întors în familie, relaţiile dintre cei doi s-au răcit, astfel că Aristotel a decis să plece pentru a-şi găsi rostul în altă parte.

A navigat spre Argentina în 1923, având doar 250 de dolari în buzunar. În Buenos Aires, a avut mai multe locuri de muncă pasagere înainte să se angajeze ca electrician la United River Plate Telephone Company, conform articolului „Headliners, Aristotel Onassis is Dead”, publicat de New York Times, la 16 martie 1975 șoi citat de Agerpres.

Argentinian naturalizat, Onassis a primit, mai târziu, cetăţenia elenă, fiind numit consul general adjunct al Greciei la Buenos Aires, în 1931.

Primul milion

Reia legăturile cu tatăl său şi începe o afacere de import de tutun, care îi aduce primul milion de dolari până să împlinească 25 de ani, conform www.famous-entrepreneurs.com.

După întoarcerea la Atena, pentru înmormântarea tatălui său, pleacă la Londra, unde află de situaţia dificilă a unor armatori canadieni, în contextul crizei economice mondiale. Astfel, ajunge să cumpere de la aceştia şase vapoare la un preţ de 20.000 de dolari fiecare, potrivit www.greece.org. A rebotezat primele două vase lansate la apă ”Onassis Socrates” şi ”Onassis Penelope”, în memoria părinţilor.

Vapoarele sale încep să efectueze transporturi de marfă în Oceanul Atlantic. În acea perioadă, Onassis şi-a împărţit timpul între Londra şi Buenos Aires, unde se aflau birourile companiei sale, Olympic Maritime S.A.

În război

În 1935, intră în afaceri cu tancuri petroliere. Însă, în 1939, imperiul în creştere al lui Onassis intră sub ameninţarea războiului. Ajuns în SUA, la New York şi Washington, încheie acorduri pentru a-şi salva flota.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, şi-a închiriat vapoarele forţelor aliate care luptau împotriva Germaniei şi a Japoniei.

În timpul anilor de război, îşi petrece timpul în Long Island şi la Hollywood.

Două căsătorii

O întâlneşte pe Athina (Tina) Livanos, tânăra fiică a magnatului elen Stavros Livanos. În pofida opoziţiei din partea lui Stavros Livanos, cei doi se căsătoresc la Catedrala Ortodoxă din New York, la 28 decembrie 1946.

Aristotel Onassis şi Athina Livanos au avut doi copii: Alexander şi Christina. Căsătoria lor s-a destrămat după ce Onassis a început o relaţie cu celebra soprană Maria Callas, cei doi dezminţind tot timpul că ar avea o legătură sentimentală.

Onassis şi Athina au divorţat în 1960. Cea de-a doua căsătorie a fost cu Jacqueline Kennedy, văduva fostului preşedinte american John Fitzgerald Kennedy, pe care a cunoscut-o la o petrecere organizată pe iahtul său, în 1963, cu doar câteva luni înainte de asasinarea lui Kennedy.

Cei doi s-au căsătorit în octombrie 1968 într-o capelă de pe insula deţinută de Onassis, Skorpios, în Marea Ionică, în apropiere de Lefkada.

După război

După război, a devenit cel mai mare armator privat din lume, principalul obiect de activitate al operaţiunilor controlate de Onassis fiind transportul de petrol.

În 1953, a devenit acţionar majoritar la compania ”Société des Bains”, care cuprindea cele mai importante hoteluri din Principatul Monaco, conform lucrării ”Glamour: A History”, de Stephen Gundle.

A pierdut mai multe procese cu administraţia americană, care l-a acuzat de ”practici neortodoxe” în obţinerea unor vase americane, cu autorităţile peruane şi chiliene, iar mai târziu cu societăţi norvegiene, care îl acuzau de nerespectarea reglementărilor internaţionale de mediu. Aceste acuzaţii îl determină, în cele din urmă, să renunţe la flota de pescadoare.

Afaceri în stil mare

La începutul anului 1954, Onassis a încheiat un contract cu regele saudit Saud Ibn Abdul Aziz, prin care se obliga să-i livreze flota sa de tancuri în schimbul priorităţii în transportul petrolului saudit.

În 1956, şi-a vândut întreaga flotă de baleniere companiei japoneze Kyokuyo Hogei Kaisha pentru 8.5 milioane de dolari.

În 1957, a decis să investească în domeniul aerian.

A achiziţionat compania naţională de transport aerian a Greciei şi a redenumit-o ”Olympic Airways”.

În 1970, a încheiat un contract prin care se obliga să investească în Grecia 600 milioane dolari.

Neînţelegerile apărute au dus la rezilierea contractului, în noiembrie 1971.

După răsturnarea regimului militar, Onassis a intrat în conflict cu premierul Konstantinos Karamanlis, după ce a pretins facilităţi fiscale cu care guvernul nu a fost de acord.

Deciziile lui Onassis în privinţa zborurilor efectuate de compania sa aeriană Olympic Airways au determinat, în cele din urmă, preluarea de către guvern a companiei, la 1 ianuarie 1975.