Evenimentul Istoric > Articole online > Grecii cer Marii Britanii restituirea sculpturilor Parthenonului, britanicii se fac că plouă
Articole online

Grecii cer Marii Britanii restituirea sculpturilor Parthenonului, britanicii se fac că plouă

Marţi, Guvernul britanic a iniţiat discuțiile privind o posibilă restituire în Grecia a sculpturilor Parthenonului, ca parte a acordului cu Uniunea Europeană în era post-Brexit, scrie cotidianul italian La Repubblica.

Numai că British Museum din Londra refuză. Nu va restitui sculpturile vechi de 2.500 de ani pe care diplomatul britanic Lordul Elgin le-a luat de la Atena la începutul secolului al XIX-lea, pe când Grecia era sub dominația turco-otomană.

Disputa de lungă durată dintre Marea Britanie și Grecia pe tema comorilor antice a devenit şi mai tensionată după ce Uniunea Europeană a adăugat cererea de returnare a artefactelor culturale furate la proiectul unui mandat de negocieree.

Una dintre clauzele proiectului de document semnat de importanţi diplomați europeni și care a ajuns în presă prevede că „părțile, în conformitate cu normele Uniunii, trebuie să abordeze probleme legate de returnarea sau restituirea obiectelor culturale luate din țările lor de origine”.

Atena nu se lasă

Purtătorul de cuvânt al Guvernului grec, Stelios Petsas, a declarat că Atena va continua campania în vederea restituirii celor 2.500 de comori antice şi va examina mijloacele care pot fi utile în acest sens.

Cererea de restituire datează de la independenţa greacă, din 1832. British Museum de la Londra a refuzat de atunci încoace restituirea sculpturilor, afirmând că « fac parte dintr-un patrimoniu comun tuturor ».

Potrivit unui purtător de cuvânt al Downing Street, „Acordul privind restituirea lucrărilor este un proiect care nu va fi discutat nici acum şi nici luna viitoare. Poziția Regatului Unit asupra sculpturilor Partenonului rămâne neschimbată: ele ţin de responsabilitatea juridică a British Museum. Un subiect care nu poate fi discutat în contextul negocierilor comerciale”.

Clauza însă nu se referă la Grecia și nu enumeră nimic special. Cu toate acestea, potrivit agenției de știri Reuters, un oficial al UE a declarat că Grecia, susţinută de Italia și cu sprijinul Ciprului și al Spaniei, a solicitat includerea în document.

Citând o sursă diplomatică, Athens Macedonia News Agency (Amna) scrie că această clauză nu are „nicio legătură” cu disputa greco-britanică privind sculpturile Partenonului. „Scopul este de a asigura returnarea automată a proprietăților culturale furate şi aflate pe pământ britanic”, a spus sursa. Europa este mult mai preocupată de comerțul ilegal de artefacte prin intermediul caselor de licitații din Londra decât de statuile de marmură din Grecia.

„Cu acte în regulă” vs „furate”

Negocierile vor începe la începutul lunii martie, dar luna trecută, ministrul grec al Culturii a declarat că autorităţile de la Atena își vor intensifica campania pentru recuperarea comorilor Partenonului de la Londra, așteptând sprijinul Europei în această situaţie.

British Museum afirmă că friza, care reprezintă aproximativ jumătate din bucata de 160 de metri care împodobea templul Parthenonului din secolul al V-lea î.Hr., a fost achiziționată de Elgin printr-un contract legal cu Imperiul Otoman. Grecia spune că a fost furat, mai scrie La Repubblica.

Registration

Aici iti poti reseta parola