Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Grecia avertizează că un nou război european ar putea apărea la orizont, în timp ce Turcia face aluzie la posibilitatea unei invazii
Articole online

Grecia avertizează că un nou război european ar putea apărea la orizont, în timp ce Turcia face aluzie la posibilitatea unei invazii

Recep_Tayyip_Erdogan

Grecia avertizează că un nou război european ar putea apărea la orizont, în timp ce Turcia face aluzie la posibilitatea unei invazii

În scrisori datate luni și marți către NATO, UE și ONU, care au fost preluate de Associated Press, ministrul grec de externe Nikos Dendias a cerut celor trei instituții să reproșeze Ankarei comentariile lui Erdogan. Dendias a declarat că dacă se permite Turciei să continue să amenințe Grecia, s-ar risca un nou conflict în Europa, într-o aparentă referire la războiul din Ucraina.

„Nefăcând acest lucru la timp sau subestimând gravitatea problemei, riscăm să asistăm din nou la o situație similară cu cea care se desfășoară în prezent într-o altă parte a continentului nostru”, a spus Dendias. „Acesta este un lucru pe care niciunul dintre noi nu și l-ar dori cu adevărat să îl vadă.”

Într-o scrisoare adresată secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, înaltul diplomat grec a declarat:

„Atitudinea Turciei este un factor destabilizator pentru unitatea și coeziunea NATO, slăbind flancul sudic al alianței într-un moment de criză”, potrivit Associated Press.

Deși ambele țări sunt membre NATO, Turcia și Grecia au o relație controversată din punct de vedere istoric și au o dispută de lungă durată cu privire la insulele din Marea Egee – pe lângă dezacordurile legate de alte probleme, cum ar fi granițele maritime.

În weekend, Erdogan a acuzat Grecia de ocuparea insulelor demilitarizate din Marea Egee, avertizând că Turcia va face „ceea ce este necesar” atunci când va fi cazul. În ceea ce părea a fi o amenințare voalată cu o invazie sau un atac împotriva Greciei, Erdogan a avertizat că Turcia ar putea „coborî brusc într-o noapte”.

„Uitați-vă la istorie, dacă mergeți mai departe, prețul va fi greu”, a spus Erdogan.

În timpul unei vizite la Sarajevo, marți, liderul turc a dublat această amenințare.

„Ceea ce vorbesc nu este un vis”, a declarat Erdogan după ce a fost întrebat despre comentariile sale anterioare la adresa Greciei, a relatat Associated Press. „Când va veni timpul, putem veni brusc într-o noapte”.

Registration

Aici iti poti reseta parola