Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Marea Britanie refuză să înapoieze comorile jefuite din Grecia
Articole online

Marea Britanie refuză să înapoieze comorile jefuite din Grecia

Boris Johnson spune că problema „Elgin Marbles” nu e de competența sa

Boris Johnson i-a declarat premierului elen că nu poate face nimic și a reiterat poziția de lungă durată a Marii Britanii, că este o chestiune care îi privește pe administratorii Muzeelor ​​Britanice.
„Vrem sculpturile înapoi definitiv, așa că nu ne vom mulțumi cu un împrumut, dar ceea ce putem oferi este cu siguranță un aranjament”, a declarat domnul Mitsotakis pentru postuil de televiziune ITV.
„Putem oferi Muzeului Britanic artefacte și comori care nu au părăsit niciodată țara ca parte a unei colecții rotative”, a adăugat șeful guvernului de la Atena, menționând din nou că faimoasele sculpturi și basoreliefuri în marmură au fost „furate de Lord Elgin.”
De cealaltă parte, Marea Britanie susține că Lordul Elgin a achiziționat obiectele de artă în mod legal.

Cum a furat lordul Elgin sculpturile de pe Acropole

Minunatele sculpturi au fost scoase de pe Acropole la începutul secolului al XIX-lea de către agenții ambasadorului britanic în Imperiul Otoman, Lordul Elgin. În 1801, Elgin a susținut că a obținut un decret oficial (un firman) de la Înalta Poartă, care, în calitate de stăpânitor al Greciei, era la acea vreme proprietarul legal al sculpturilor. . Acest firman nu a fost găsit în arhivele otomane în ciuda bogăției de documente din aceeași perioadă[6] și veridicitatea lui este contestată.
Cu sau fără firman, lucrările au fost finalizate în 1812 cu un cost de aproximativ 70.000 de lire sterline. Sculpturile au fost expediate în Marea Britanie, dar aristocratul scoțian a fost acuzat în Grecia de jaf și vandalism. Obiectele de artă realizate sub supravegherea faimosului sculptor Phidias au fost cumpărate de guvernul britanic în 1816 și expuse la Muzeul Britanic, unde se află și în prezent.
Grecia a căutat să le recupereze de la Muzeul Britanic de-a lungul anilor, dar nu a obținut niciun rezultat, scrie Daily Mail.

Registration

Aici iti poti reseta parola