Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Gorbaciov își apără Perestroika
Articole online

Gorbaciov își apără Perestroika

Ultimul preşedinte sovietic susține și acum programul de reforme politice cunoscut sub numele de Perestroika (Restructurare), dar a recunoscut totodată că ambiţiosul proiect nu a fost lipsit de erori.

Fostul lider al URSS a admis că Perestroika a traversat mai multe etape, cu „erori şi realizări”, dar a insistat că reformele au avut o „justificare istorică”.

„Aceasta însemna că Perestroika era necesară şi că mergeam în direcţia corectă”, spune Gorbaciov.

El a remarcat şi faptul că autorii schimbărilor care au culminat în anul 1991 cu destrămarea URSS sunt acuzaţi astăzi de „naivitate”, de „trădare” ori de lipsa unui plan concret de acţiune.

„Unii chiar spun că Perestroika nu era necesară. Dar despre aceste persoane pot spune doar un lucru: că au o memorie foarte scurtă”, a apreciat el amintind de ambianţa din societate la începutul reformelor în anul 1985.

Ruptura cu trecutul

Gorbaciov, acum în vârstă de 90 de ani, a insistat că oamenii „aveau nevoie de schimbări”.

„Toţi, atât conducătorii cât şi oamenii de rând simţeau că ceva merge prost în ţară. Stagnarea se adâncea şi dezvoltarea economică în realitate se opries”, explică Gorbaciov, potrivit Agerpres.

Prin urmare, „majoritatea absolută considera că nu se mai putea trăi în acest mod (…) Aceasta (nevoia de schimbare) nu s-a născut în capul meu, ea era pe buzele tuturor”, îşi mai aminteşte părintele Perestroikăi.

El a admis că reformele radicale pe scară extinsă implică mereu unele riscuri, dar rămâne la părerea că conducerea sovietică de la acea vreme trebuia să-şi asume riscul.

„În conducerea ţării, Biroul Politic (al Comitetului central al Partidului Comunist), exista unanimitate în această privinţă”, notează Gorbaciov despre una dintre etapele cele mai comentate ale Perestroikăi.

Acest proces de reforme era orientat către cetăţeanul sovietic şi avea scopul de a-l transforma în stăpânul propriului său destin după secole de existenţă ale unui Stat autocrat şi apoi totalitar.

„A fost o ruptură cu trecutul (…), un progres către viitor”, concluzionează ultimul lider al URSS.

Registration

Aici iti poti reseta parola