Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Germanii cuceresc Franța de la Vichy: „Cele două țări au un obiectiv comun, înfrângerea Angliei”
Articole online

Germanii cuceresc Franța de la Vichy: „Cele două țări au un obiectiv comun, înfrângerea Angliei”

Franța

Germanii cuceresc Franța de la Vichy: „Cele două țări au un obiectiv comun, înfrângerea Angliei”

Din iulie 1940, după ce a fost invadat și învins de forțele germane naziste, statul francez autonom fusese împărțit în două regiuni. Una era ocupată de trupele germane, iar cealaltă era neocupată, guvernată de un regim marionetă, cu centrul la Vichy, o regiune situată la aproximativ 320 de kilometri sud-est de Paris, și condusă de generalul Philippe Petain, un erou al Primului Război Mondial. În mod public, Petain a declarat că Germania și Franța aveau un obiectiv comun, „înfrângerea Angliei”.

În privat, generalul francez spera că, jucând rolul de mediator între puterea Axei și compatrioții săi, ar putea ține trupele germane departe de Franța de la Vichy, ajutând în același timp, pe ascuns, mișcarea de rezistență antifascistă.

Compromisurile lui Petain au devenit irelevante în doi ani. Atunci când forțele aliate au sosit în Africa de Nord pentru a face echipă cu Forțele Franceze Libere pentru a-i învinge pe ocupanții Axei, iar echipajele navale franceze, încurajate de inițiativa aliată, au sabordat flota franceză din largul Toulonului, în sud-estul Franței, pentru a nu fi folosită de aceleași puteri ale Axei, Hitler a ripostat.

Încălcând acordul de armistițiu din 1940, trupele germane s-au mutat în sud-estul Vichy, Franța. Din acel moment, Petain a devenit practic inutil, iar Franța a devenit doar o viitoare poartă de intrare pentru contraofensiva Aliaților în Europa de Vest, și anume, Ziua Z.

Registration

Aici iti poti reseta parola