Legăturile economice și politice dintre Germania și Rusia sunt o țiuntă veche a Statelor Unite ale Americii. Administrația Biden a reușit să lovească mortal interesele celor două puteri europene profitând de invazia lui Putin în Ucraina. Fără energia rusească, motorul economic al Europei e gripat.
Germania se împrumută masiv
Berlinul a decis că trebuie să împrumute aproape 40 de miliarde de euro (43 de miliarde de dolari) pentru a amortiza șocul economic provocat de războiul din Ucraina.
Liderii germani plănuiesc să folosească banii pentru a reduce impactul economic și financiar al războiului, care a dus la creșterea prețurilor la energie pentru companiile și consumatorii germani, potrivit Bloomberg, care a citat mai multe surse apropiate guvernului german.
Germania nu mai e o țară frugală
Odată finalizată, propunerea ministrului de Finanțe Christian Lindner va fi trimisă în Bundestag, parlamentul Germaniei, pentru aprobare.
De la începutul pandemiei de coronavirus, guvernul german și-a încheiat opoziția de lungă durată față de datorii și a declanșat o serie de împrumuturi fără precedent, cu o nouă datorie netă de 130 de miliarde de euro în 2020 și un record de 215 de miliarde de euro în 2021.
Coaliția de guvernământ a suspendat limitele constituționale ale noilor împrumuturi timp de trei ani consecutivi pentru a face față consecințelor economice ale pandemiei.
Pe lângă această ultimă tranșă de bani, cancelarul Olaf Scholz a anunțat și un fond special în valoare de 100 de miliarde de euro pentru a plăti o creștere masivă a cheltuielilor militare ale Germaniei, ceea ce o va ajuta, de asemenea, să atingă obiectivul de cheltuieli militare al NATO de 2% din producția economică per fiecare. an. Lindner a spus că împrumuturile pentru finanțarea fondului vor fi repartizate pe mai mulți ani, ceea ce înseamnă că împrumuturile pentru 2022 vor depăși probabil 140 de miliarde de euro, în funcție de câți bani din fond vor fi atribuiți acestui an fiscal., scrie site-ul zerohedge.com citând Bloomberg.