Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Germania, lovită de inflație. Se profilează criza!
Articole online

Germania, lovită de inflație. Se profilează criza!

Prețurile cresc, creșterea economică e zero

 

Institutul Ifo (Institutul Leibniz pentru Cercetare a Economiei de la Universitatea din München) a redus marți previziunile de creștere ale Germaniei pentru anul viitor. Institutul se așteaptă ca cea mai mare economie a UE să scadă cu 0,5 la sută în ultimele trei luni ale acestui an și să stagneze în primele trei luni ale anului viitor.

Dacă punem la socoteală și creșterea actuală a prețurilor, Germania se va confrunta în lunile de iarnă cu o inflație neobișnuit de mare o creștere zero, Combinația rău prevestitoare e numită de economiști „stagflation” și afectează și Statele Unite de câteva luni.

Pentru 2022 în ansamblu, Ifo și-a redus prognoza de creștere economică la 3,7% de la 5,1%, cât era estimată în septembrie – și a confirmat, de asemenea, prognoza deja redusă de 2,5% pentru acest an. Pentru 2023, și-a ridicat, însă, prognoza de creștere la 2,9% de la 1,5%.

O perspectiva sumbră are și Ministerul Economiei, care a declarat marți, în raportul său lunar, că guvernul se aștepta să înregistreze o producție economică „destul de slabă” în ultimul trimestru al anului.

Activitatea din sectorul serviciilor va încetini probabil, pe măsură ce Germania se confruntă cu restricții reînnoite, menite să elimine cel de-al patrulea val de infecții cu COVID, în timp ce blocajele în aprovizionarea cu microcipuri, în special în industria auto, au afectat producția, a spus ministerul.

Cu toate acestea, având în vedere volumul mare de comenzi, ministerul a avut o perspectivă pozitivă pentru exporturile germane.

 

Ce vor hotărî băncile centrale?

Rata inflației este văzută în continuare în creștere pe termen scurt, reducând puterea de cumpărare a consumatorilor germani, dată fiind creșterea slabă a salariilor.

Ifo se așteaptă ca indicele național al prețurilor de consum (IPC) să crească cu 3,1% în acest an și cu 3,3% anul viitor – ambele rate cu mult peste ținta de stabilitate a Băncii Centrale Europene. prețurilor de două procente pentru zona euro în ansamblu

Președintele Ifo, Clemens Fuest, a cerut BCE să anunțe încetarea Programului său de achiziții de urgență în caz de pandemie (PEPP) în cadrul reuniunii sale regulate de joi. „Avem semnale foarte puternice de la companii că sunt iminente creșteri semnificative ale prețurilor ”.

Băncile centrale majore se întâlnesc săptămâna aceasta pentru a evalua riscurile din noua variantă Omicron a coronavirusului, chiar dacă iau în considerare reducerea măsurilor de urgență puse în aplicare cu aproape doi ani în urmă pentru a combate impactul economic al pandemiei, scrie Daily Express.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola