Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Germania, în cădere liberă! „Ce e mai rău abia urmează”
Articole online

Germania, în cădere liberă! „Ce e mai rău abia urmează”

Economia germană are mari probleme. Inflația a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 18 ani, potrivit datelor publicate joi, 6 ianuarie 2022.

Prețurile uriașe la energie generează o inflație record

Oficiul Federal de Statistică anunțat că prețurile de consum au crescut cu o medie de 3,1% în 2021 față de 2020. Anunțul e cu atât mai îngrijorător cu cât vine după rate mici ale inflației în anii precedenți.
Creșterea vertiginoasă este determinată de creșterea globală a prețurilor la energie în 2021.
Acestea au lovit în plin cea mai mare economie a Europei. De exemplu, prețurile la energie pentru uz casnic au crescut cu peste 22% într-un an.
Economiștii prevăd că cei mai săraci dintre germani vor fi greu afectați de aceste creșteri. Mai grav este că experții nu nutresc speranțe cu privire la o scădere rapidă a ratei inflației.
Isabel Schnabel, membră a Consiliului de Administrație al BCE, a declarat într-un interviu recent că inflația se va menține la un nivel ridicat pentru o mare parte a anului curent, și va scădea abia în 2023. „Suntem mai puțin siguri cât de rapid și cât de puternic va fi declinul”.

Vești proaste pentru populație

Cu toate acestea, alți economiști avertizează că cele mai rele efecte ale inflației nu au fost încă resimțite de populație

„Valul mare de creșteri de prețuri pentru consumatori urmează să vină”, anunță René Schumann, directorul general al Grupului consultativ de negocieri de la Düsseldorf. „Companiile, acolo unde este posibil, își vor recapitaliza marjele de profit în loc să transmită consumatorilor costuri mai mici”, e de părere Schumann

Efectele creșterii prețurilor la energie vor fi resimțite în plenituidinea lor de consumatori în viitorul apropiat.

Institutul Leibniz de Cercetare Economică din Halle (IWH) susține: „Din cauza numeroaselor contracte pe termen lung cu furnizorii de gaze, este puțin probabil ca creșterea bruscă a prețurilor la gazele naturale să ajungă la consumatori până la începutul anului 2022”, notează Daily Express.

 

Ideologia bate economia

Marea problemă este, însă, de natură politică. Prezența Verzilor în coaliția semafor aflată la putere în Germania va face extrem de grea adoptarea unor măsuri realiste care să oprească declinul economic. Chiar mai grav, ecologiștii vor insista pentru măsuri „climatice” care vor afecta puternic nivelul de trai.

Registration

Aici iti poti reseta parola